Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrangera OS i Jerusalem

/

OS är över. Nästa OS kommer att arrangeras i Rio de Janeiro i Brasilien 2016. Alla OS har diskussioner om spelens kostnader och sponsring.

Annons

OS präglas av vacker symbolik som förenar idrottare från hela världen. Den viktigaste symboliken från de antika olympiska spelen är att fred ska råda under tävlingarna. Något som knappast varit i fallet i år med tanke på fruktansvärda som händer i Syrien. IOK lyckades väcka fredstanken genom att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon var med och bar den olympiska fanan vid invigningsceremonin.

IOK borde fundera längre än så. Fredstanken skulle kunna aktualiseras vid valet av OS stad 2020. Nu konkurerar Istanbul, Madrid och Tokyo om spelen.

Jag föreläste för flera år sedan inför en ungdomsgrupp om situationen i Mellanöstern och fick frågan vad som kan bidra till fred mellan israeler och palestinier. Mitt svar var spontant ett gemensamt OS. Många tyckte idén var spännande. Jag är väl medveten om hindren. Men om spelen förläggas i Jerusalem med omnejd i Israel och Palestina vore det en grund för ett gigantiskt gemensamt projekt som skulle tvinga alla till samarbete. OS hade utvecklat Gaza, Västbanken och stärkt Israel. Drömmen om en tvåstatslösning hade kunnat förverkligas.

Är denna fredstanke möjlig? Absolut om IOK vågar tänka fredstanken fullt ut och inleder ett arbete med sikte på att arrangera OS i Mellanöstern. En grupp som kallas ”OS i Jerusalem” och dess vänner kan bildas . I den bör ledande stater och multinationella företag ingå. Sponsring av OS i Jerusalem kan inte bli ett bättre CSR projekt, (företagens samhällsansvar). Frågan bör också diskuteras i FN eftersom det krävs förutom ekonomisk stöd också full politisk uppbackning för OS idén.

Arbetet för fred är ständigt aktuellt och behöver löpande få ny energi. OS är ett fantastiskt arrangemang som förenar människor och bryter ny mark. I år hade alla de deltagande nationerna kvinnor i sina trupper, även Saudiarabien.

Den arabiska våren har öppnat Mellanöstern för demokrati och mänskliga rättigheter. Men det är långt kvar till fungerande demokratier. OS i Jerusalem kan också breddas med att vissa av grenarna förläggs i Jordanien, Egypten och Syrien vilket skulle stärka arrangemanget och bli ett naturligt samarbetsprojekt.

Alla fredsinitiativ mellan israeler och palestinier har gått i stå. IOK bör undersöka möjligheten för ett olympiskt spel i Mellanöstern. Ett OS i Jerusalem skulle definitiv förändra världen och göra den olympiska rörelsen till den största fredsrörelsen i modern tid.

Aleksander Gabelic, samhällsdebattör (s)

Annons
Annons
Annons