Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att lösa ett ickeproblem

Regeringen vill locka invandringskritiska väljare genom att visa handlingskraft i invandrarfrågan.

Annons

Det går bara att tolkas så, förslaget som integrationsminister Erik Ullenhag presenterade i söndagens Dagens Nyheter. Förslaget går ut på att flyktingar måste acceptera att flytta till en annan ort om ett arbete erbjuds där, annars riskerar flyktingen att bli av med sin etableringsersättning.

Eh? Som att det problemet ens finns.

Jag ställer mig mycket tvivlande till att regeringen över huvud taget kan visa några siffror på att det är vanligt förekommande att flyktingar tackar nej till ett avlönat, vitt, jobb någonstans i Sverige för att i stället gå arbetslösa. Jag hävdar tvärtom att det är mycket, mycket ovanligt.

Det här synsättet, som Erik Ullenhag åskådliggör i sin artikel på DN debatt, är ett sätt att se på världen som att invandraren är den andre, en lat, obildad människa som kommer hit för att utnyttja den goda svensken. Det är ett inte bara felaktigt, utan även farligt, synsätt. 

Det som riskerar att ske när den sittande makten på det här sättet lägger sig sked i sked med de högerpopulistiska debattörerna är att hela samhällets föreställningar om invandraren förskjuts allt mer åt höger. Det har skett runt om över hela Europa, i våra grannländer. Och, det sker här hos oss. Det är en mycket farlig utveckling.

Mot detta krävs en stark motkraft. Det krävs att etablerade och tongivande politiker och debattörer tar tydligt avstånd. Men det gör alltså inte Erik Ullenhag.  

Efter att ha läst integrationsministerns debattartikel befinner sig tanken, på att regeringen på något sätt känner sig hotade av Sverigedemokrater och andra högerextrema debattörer, inte särskilt långt borta. Det här förslaget luktar en osäker regering som vill visa att de minsann inte lullar och gullar med lata invandrare. Arbetslinjen gäller, über alles.

Visst, självklart ska alla människor göra vad de kan för att försörja sig själva. Det gäller alla, inte bara några. Men det här förslaget från regeringen är inget annat än ett slag i luften. Problemet finns helt enkelt inte.

Anna Norling

Annons
Annons
Annons