Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Benka i blåbärsskogen

/

Istället för Putte är det numera människor som Benka Tsvetanova Georgieva från Bulgarien, som Arbetarbladet i veckan intervjuade, som röner uppmärksamhet i blåbärsskogen.

Annons

Den Beskowska verkligheten är i delar utbytt mot människohandel, misär, utnyttjande och vidriga arbetsvillkor. 

Bärplockarna i våra svenska skogar möter lokalbefolknings motvilja och rädsla och uppdragsgivarnas cynism. De kommer hit för att försörja sig, men lämnar tyvärr allt för ofta vårt land fattigare än de kom. Löftena om inkomster infrias helt enkelt aldrig, och istället blir tillvaron vid sidan om det svenska samhället till en plåga. 

Vad dessa människor bland de svenska tuvorna representerar är en global ekonomisk ojämlikhet, en ekonomisk ojämlikhet som blir allt större även inom Europa. Det är därför de är här. Vilket dock verkar glömmas bort, givet rapporterna om bland annat stenkastning och hot mot dessa människor. 

Cynismen är påtaglig i Sveriges möte med dessa människor. Tidigare år har omfattande problem funnits ifråga om utnyttjande av bärplockare från Thailand och andra utomeuropeiska länder, vilket till sist resulterade i att Migrationsverket började ställa hårdare krav på verksamheten. 

I 2012 års riktlinjer avkrävs den som anställer bärplockare från ett utomeuropeiskt land på dokumentation av tidigare utbetalda löner, redovisning av hur företaget klarar av att betala den erbjudna månadslönen, redovisning av vilka kostnader som belastar bärplockaren samt dokument rörande vilken information bärplockaren givits rörande arbetet i Sverige, allemansrätten och trafiksäkerhetsregler i Sverige. 

En kravkatalog mindre nogräknade aktörer i branschen dock besvarat med att istället använda sig av arbetskraft från länder som Bulgarien. Riktlinjerna gäller nämligen inte arbetskraft från Europa. Ifråga om EU-medborgare har Migrationsverket ingen möjlighet att kontrollera anställningsvillkoren. 

Bland de som kommer från länder utanför Europa finns nu vittnesmål om avtal där bärplockaren avsäger sig sin garantilön, ibland omedvetna om vad detta innebär, rapporterar DN. Bara i år har runt 5 700 arbetstillstånd beviljats så här långt uppger Migrationsverket. Hur många av dessa människor som tvingats avsäga sig sin garantilön är omöjligt att säga. 

Till lilla Mehedeby kom i år 500 bärplockare, lockade av löften om att kunna tjäna ihop motsvarande en bulgarisk årslön under den svenska bärsäsongen. Men bären har mognat sent och är få. Vilket dock inte bärplockarna visste om. 

Stora Enso har velat driva bort dem, byborna har oroats och krismöten har hållits. 

Att alla dessa människor kommer är självklart. Svenskar plockar bär för att fylla frysen, leva lite grönt, koppla av. Bulgarer och andra plockar för att kunna försörja sig och sina familjer. Idag räcker det med att kliva ut i skogen för att se hur de ekonomiska klyftorna i världen ser ut, och hur dessa klyftor utnyttjas av mindre nogräknade individer. 

Självfallet handlar detta skamlösa och skoningslösa utnyttjande om en fråga som måste lyftas på högsta politiska nivå. 

Ansvaret ligger dock även lika tungt på branschen som helhet. Uppköparna borde kräva drägliga villkor när de anlitar bemanningsföretag eller förmedlare. 

Vi borde också kräva drägliga villkor. 

Bären dessa utsatta och utnyttjade människor plockar hamnar på våra matbord. Och i egenskap av konsumenter bör vi kräva mer av vår mat än låga priser. Konsumentmakt kan och skall användas för att göra gott. 

Inte någon i köpled är maktlös. 

Till skillnad från allt för många av de som plockar bären. 

Jenny Wennberg

 

Annons
Annons
Annons