Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgarna är på botten

Annons

Lek med tanken att det hade kommit en opinionsundersökning, som den från Sifo i går, som visade att det socialdemokratiska regeringsalternativet hade knappt 32 procents väljarstöd. Och lägg till att stödpartierna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, båda vardera hade haft mindre än 4 procent i stöd och inte skulle få plats i riksdagen. Hur hade det då låtit från borgerligt håll?

Jo, kritik om att det socialdemokratiskt ledda regeringsalternativets utsikter att nå majoritet i riksdagen är orealistiska hade ganska säkert kommit i så fall.

Men om vi lämnar tankeleken så var det en mätning från Sifo i går som visade just detta, att det ena regeringsalternativet bara skulle få knappt 32 procent av rösterna för de av dess partier som klarar riksdagens spärr mot små partier.

Detta gäller det borgerliga regeringsalternativet, och inte det socialdemokratiska. Socialdemokraterna skulle ha 1 procentenhet mer i väljarstöd än de (två) allianspartier som, enligt Sifo, hade klarat riksdagens spärr.

Till det kommer att två partier, utöver Socialdemokraterna, som skulle godta en S-märkt statsminister noterades för sammanlagt 17,7 procent av rösterna.

Socialdemokratiska partiledaren Stefan Löfven har alltså ett bättre utgångsläge i regeringsfrågan supervalårets första månad än vad moderatledaren statsminister Fredrik Reinfeldt har.

När det blir val kommer nog troligen Kristdemokraterna, som fick 3,3 procent i mätningen, och Centerpartiet som fick 3,7 procent, in i riksdagen.

Den borgerliga alliansen hamnar då, om man för över stödröster från Moderaterna som annars nu är på 25,4 procent, på knappt 39 procent enligt Sfios januarisiffror. Det är ändå mindre än vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet får tillsammans, på 42,3 procent. De två partierna är ju den troligaste regeringen, om det blir majoritet för rödgröna trion S, MP och V i riksdagen.

Visserligen ökade Vänsterpartiet till 8,3 procent i januari, från 7,8 i december.

Men det är bara Jonas Sjöstedts parti av de tre rödgröna partierna som förordar en rödgrön trepartiregering där Vänsterpartiet ingår.

Och Vänsterpartiet intar i frågan om vinster i välfärden en så pass entydig linje om omfattande drift i offentlig regi att det kan bli svårt för partiet att kompromissa med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om den mjukare linje som de driver i frågan.

Om Vänsterpartiet fortsätter öka kan det stärka partiet i förhandlingar efter valet vid en rödgrön valseger, oavsett om det partiet hamnar i eller utanför en S-ledd regering.

Men först kommer valet till Europaparlamentet. Centerpartiet och Kristdemokraterna kan få svårt att få mandat där.

För Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer detta svåra valtest om bara fyra månader.

Där deltar även Piratpartiet och troligen Feministiskt initiativ. Det blir då hela tio stycken partier med chans att få över 4 procent och konkurrera om mandaten där.

Socialdemokratiska partiledaren Stefan Löfvens har ett bättre utgångsläge i regeringsfrågan supervalårets första månad än vad moderatledaren statsminister Fredrik Reinfeldt har.

Annons
Annons
Annons