Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C och KD går under

/

Annons

Centerpartiets kärnväljare var länge lantbrukarna. Men de blev färre. När partiet på 50-talet i val fick under 10 procent bytte det namn från Bondeförbundet.

Partiet ökade därefter fram till 1973, när 25 procent röstade på det. Centerpartiet stod då för en folklig vänsterborgerlig politik.

Hela landet skulle leva skulle staten se till, decentralisering skulle ske till kommuner och lokala instanser av offentliga sektorn och villkoren skulle förbättras för småföretagare. Till det kom på 70-talet motståndet mot kärnkraften.

Efter 1973 tappade C röster fram till 1998. Då lade 5,1 procent sin röst på partiet. Det ledde efter drygt två år till byte av C-ledare till Maud Olofsson.

I går kom en sammanvägning av de fem senaste opinionsundersökningarna, gjord av Novus för Sveriges radios Ekot. I den noterades C-stödet till 5,0 procent.

Olofssons C ökade i valen 2002 och 2006 men minskade sedan till dagens låga nivå.

Hur ska de dåliga C-siffrorna värderas? De är ju uppmätta trots att C under Olofsson suddat ut partiets landsbygdsvänliga gamla, bonniga mittenprofil till förmån för en modernt, trendig storstadsinriktad och högerliberal.

Även om bönderna blivit färre borde det finnas utrymme för ett vänsterliberalt, landsbygdsvänligt parti. Fast det blir svårt när Centern samregerar med Moderaterna.

Ett annat regeringsparti med problem är Kristdemokraterna. Ekot lördagsintervjuade KD-ledaren Göran Hägglund i förrgår. Han tyckte det gick bra för partiet i regeringen och framhöll sänkningen av fastighetsskatten som en framgång. Och det kommunala vårdnadsbidraget ger valfrihet åt småbarnsföräldrar, enligt Hägglund.

KD lägger prioriteringar inför budgetförhandlingarna, så partiet hamnar inte i kläm i regeringsarbetet anser KD-ledaren.

Tyvärr för KD så prioriterar allt färre att rösta på partiet. Det är nere i 3,7 procent i väljarindex från Novus för maj, mot 5,6 procent i valet.

KD ligger illa till efter fem år i moderatledd regering. Vid nästa val fyller KD 50 år. Halva den tid partiet funnits har det varit utanför riksdagen.

Kanske är det Kristdemokraternas sista ljuva år i regering och riksdag som vi bevittnar.

Robert Sundberg

 

Annons
Annons
Annons