Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den besvärliga skatten

/
  • Igår lades bostadstaxeringsutredningen fram för regeringen. Något översvallande mottagande blev det dock inte. Och från Socialdemokraternas sida lär besked på området knappast vara att vänta inom en snar framtid. 

Annons

Fastighetsskatten fortsätter att orsaka huvudbry. I går lades bostadstaxeringsutredningen fram för regeringen, i vilken det bland annat föreslås att Sverige skall delas in i tre regioner, taxeringsvärdet slopas och beskattningen i stället baseras på boytan. 

Något översvallande mottagande fick dock inte utredningen under gårdagen. Kristdemokraterna säger nej till förslagen, och några uppslitande diskussioner kring fastighetsskatten lär regeringspartierna knappast unna sig i nuläget, rörande en skatt med röststarka kritiker. 

Klart är att fastighetsskatten är en självklar skatt att hålla sig med. Fastighetsskatten genererar årligen runt 15 miljarder kronor, vilket utgör viktiga kronor som skulle kunna läggas på mer välfärd i stället för ytterligare skattesänkningar på andra områden. 

Snart sagt alla västländer har fastighetsskatt. Det handlar om en skattemässig självklarhet, även om Kristdemokraterna 2006 gick till val på att skatten skulle avskaffas. 

Det handlar dock också om en skatt som är svår att utforma rent lagtekniskt, då det utgör en skatt som omfattar en stor andel av den svenska befolkningen, bosatta från norr till söder, i områden där värdet på en fastighet är i det närmsta obefintligt och i områden där småhus värderas till miljoner. För att utfallet skall bli allt igenom rättvist krävs därför också mycket nogsamma överväganden av våra lagstiftare. 

Socialdemokraterna å sin sida säger i dagsläget att man vill behålla nuvarande lagstiftning. Vilket inte betyder mycket mer än att man inte själva har någon alternativ konstruktion att föreslå i nuläget. 

Att man är ovilligt att ta i frågan är naturligt. När Socialdemokraterna försökte kommunicera ut ett förslag om höjning av fastighetsskatten för 1,4 procent av landets småhusägare under valrörelsen 2010 misslyckades man trots allt fatalt. För trots att höjningen endast skulle omfatta 1,4 procent av småhusägarna trodde en majoritet av svenskarna, enligt en opinionsundersökning genomförd på uppdrag av Svenska Dagbladet, att det handlade om en höjning som skulle komma att omfatta många eller alla fastighetsägare.   

Klart är dock också att väljarna borde kunna förvänta sig någon form av egen politik på området från Socialdemokraternas sida. 

För det kan väl omöjligt vara så att Socialdemokraterna 2014 avser gå till val på att förvalta en borgerlig och ifrågasatt konstruktion av fastighetsskatten?

I dagsläget ser det tyvärr ut så. 

Annons
Annons
Annons