Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det får vara nog nu

Tänk dig att du är på jobbet. Du arbetar i ett serviceyrke där din uppgift är att se till att kunderna trivs. Du arbetar i en butik, på en restaurang eller kanske på en bingohall. Plötsligt ser du hur flera män med rånarluvor kommer in på din arbetsplats. En av männen riktar ett pistolliknande föremål rakt mot dig.

Annons

Rakt mot dig.

Rakt mot ditt huvud.

Det här är ingen actionfilm där butiksbiträdet spelas av en statist som sedan inte återkommer i filmen. Det här är på riktigt. Det är ditt liv som är hotat.

Rånen och hoten är fortfarande en mycket påtaglig verklighet för de som arbetar i våra butiker, på våra restauranger, i våra bingohallar.

De som hotas är verkliga människor, människor som du och jag.

Bara under de senaste två veckorna har fem rån skett mot butiker, kiosker och restauranger i Gävle. De som drabbas, de som hotas till livet, för några få tusenlappar är de anställda.

Det här är en skrämmande utveckling som vi ser i hela riket. Under förra året med 11 procent jämfört med 2012, de grova rånen, rån med skjutvapen, ökade med hela 21 procent. Var och ett av dessa rån handlar om anställda som hotas med kniv eller skjutvapen för några få tusenlappar.

Finns det då något sätt att komma tillrätta med den här utvecklingen? Ja, det finns faktiskt flera åtgärder att ta till.

För det första måste vi arbeta än hårdare för att få bort kontanthanteringen på våra serviceställen. För utan kontanter är det betydligt mindre chans att butiken rånas.

Här bör riksdag och regering sätta ned foten. Butikerna är sedan ett antal år tillbaka förhindrade att göra ett påslag för att kunden betalar med kort. Men kortföretagen tar likafullt ut en avgift från affärerna och restaurangerna på vanligtvis 2 procent av beloppet. Det här förfarandet måste förändras. Det måste bli enklare och lönsammare för butiker och näringsställen att erbjuda sina kunder kortbetalning. För de anställdas säkerhets skull.

I de fall där kontanthantering trots allt är nödvändig går det att införa en så kallad sluten kontanthantering, cash guards, kassor där personalen inte kommer åt kontanterna.

Det är dyra apparater, upp emot 100 000 kronor, men för personalens säkerhet en god investering. Om våra folkvalda verkligen vill visa att de sätter säkerheten för de anställda först, borde det kunna gå att diskutera en subventionerad kostnad av dessa maskiner.

Men det här räcker såklart inte. Vi måste även arbeta med attityder. Det ska aldrig vara okej att utsätta en annan människa för den skräck och trauma det innebär att bli hotad till livet. Vi måste arbeta för att få bort bilden av ungdomskriminella som unga män med hög status. Polisen bör samtidigt fortsätta sitt arbete med att fånga upp livsstilskriminella och få mer resurser för att förändra dessa människors fortsatta leverne.

Om vi inte förändrar attityderna kan inga säkerhetsanordningar i världen få bukt med den eskalerande utvecklingen av antal rån i vårt samhälle.

Ett rån kan vara en mycket brutal handling. Ett rån kan innebära ett livslångt trauma för den drabbade. Det är inga utbytbara statister i en halvdålig actionfilm som tar emot dig på restaurangen eller står bakom kassan i närbutiken. Det är människor av kött och blod. Människor som du och jag.

Annons
Annons
Annons