Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här handlar ändå om demokrati

/
  • På söndagen blev det klart att Muslimska brödraskapets kandidat, Muhammed Mursi, vann presidentvalet i Egypten. Ett resultat som ger omvärlden visst huvudbry.

Annons

Så har då Egypten för första gången en folkvald president. Han heter Muhammad Mursi och tillhör Muslimska brödraskapet. Mursi beskrivs som strikt islamist, visserligen säger han sig vara för kvinnors rättigheter, men är till exempel emot att kvinnor ska få kandidera i presidentval.

För att förstå Mursis seger bör läsaren veta att under Mubaraks styre var Muslimska brödraskapet bannlyst och förföljt. Men också att det just är brödraskapet som i brist på en offentligt finansierad välfärd har bedrivit majoriteten av den sociala välfärd som trots allt har funnits i landet. Mursi själv var en av alla brödraskapets män som satt fängslade under Mubaraks styre.

Att folket nu, när de själva får välja sitt styre, lägger sin röst på Muslimska brödraskapet och Muhammad Mursi är alltså inte särskilt konstigt. Men, det är för den skull inte okomplicerat. Kritiker varnar för att Egypten nu går mot en islamisering. Det varnas för att sharia-lagar ska införas, för att kvinnor ska mista sina rättigheter och för att icke-muslimer ska bli förföljda. Muhammed Mursi verkar vara medveten om kritiken, för i sitt segertal manade han till enighet. Han sade att han ska bli alla egyptiers president, även de kristnas.

Muhammed Mursis framtida problem är än större. Egypten är ett ekonomiskt sargat land, med hög arbetslöshet och stora orättvisor. Det är problem Mursi måste lösa. Annars blir hans tid vid makten inte långvarig. Dessutom, hans makt kan visa sig inte vara annat än en tummetott. För än så länge är det militärrådet som styr landet. Allt fler tvivlar på att de kommer att släppa ifrån sig makten frivilligt.

Utvecklingen av den arabiska våren har gjort att omvärlden kliar sig i huvudet och suckar.

I Tunisien segrade det islamistiska Ennahda och nu väljer egyptierna en islamistisk president. När de tidigare förtryckta folken nu äntligen får rösta. Ja, då röstar de enligt omvärlden ”fel”. Suck och stön.

Det är ett sätt att se på demokratin som är väldigt konstig. Omvärlden (läs väst) måste inse att det inte funkar att endast förorda demokrati när folket röstar som omvärlden (väst) vill.

Att folken i Tunisien och Egypten nu har röstat fram Ennahda och Muslimska brödraskapet får vi leva med. Det är till och med något vi bör stödja. I alla fall om vi menar att det här med folkstyre är det styrelseskick vi bör kämpa för. Demokrati kallas det.

Annons
Annons
Annons