Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekerotheffekten

/

Annons

En ny skandal, i alla fall uppseendeväckande händelse, har inträffat med en politiker från Sverigedemokraterna, dessutom riksdagsman. Det är Kent Ekeroth, som var en av de SD-politiker som en sommarnatt 2010 spred glåpord omkring sig mot bland annat en kvinna och tillgrep metallrör på Stockholms gator.

Denna gång, i fredags kväll, blev Ekeroth och några personer i hans sällskap, utslängda från en krog i Stockholm.

Uppgifterna går isär om orsaken till att Ekeroth avvisades. Han hänvisar till att orsaken var att han är sverigedemokrat och har de åsikter en politiker från det partiet har och att åsikterna skulle ha gjort andra kroggäster obekväma.

Företrädare för krogen meddelar att avvisningen berodde på att Ekeroth betett sig illa och kränkande i lokalen.

När det gällde händelsen med glåpord och metallrör som publicerades hösten 2012, men inträffade 2010, fick SD ökade sympatier. En del väljare ansåg att medierna jagade SD-politiker för mycket med anledning av händelsen, som skedde innan partiet kom in i riksdagen.

En stor majoritet av väljarna gillade inte det beteende, med glåpord och tillgripande av metallrör, som SD-politikerna hade haft. Men de var inte anhängare av partiet och avsåg inte att bli det.

Bland cirka tio procent av väljarna fanns det de som ansåg att medier och andra gick för hårt åt SD och dess politiker. De uttalade SD-sympatier, även om de tidigare inte stött SD.

Mellan sommaren 2012 och januari 2013 fördubblades stödet för SD från fem procent till tio procent. På den nivån har stödet legat kvar.

Frågan är om fredagskvällens händelse, med avvisningen av Ekeroth och hans sällskap från en krog, leder till liknande sympatiyttring. Det är inte säkert.

Dels är det oklart exakt vad som sagts av olika parter och hur händelseutvecklingen varit som ledde fram till avvisningen.

Dels har SD nog nått en maximal nivå för sitt stöd, cirka tio procent. Det är inte lätt att öka ytterligare. Övriga 90 procent av väljarna är ganska säkra i sitt partival, eller lutar åt något av partierna i de två stora blocken.

Och att mobilisera fler av de som brukar valskolka blir svårt.

Möjligen om medier kan anklagas för att utmåla SD, och Ekeroth i detta fall, alltför mycket negativt eller komma med felaktigheter rörande händelsen kan det likt i metallrörsfallet leda till sympatier för SD, men då främst i grupper som står SD nära.

SD har nu i drygt ett år varit i det förmånliga läget att partiet drar väljare från flera håll. Där finns de som vill ha ner invandring och flyktingmottagning till nästan noll. Och där finns de som vill sända de etablerade partierna en protestsignal genom att stödja SD.

Och där finns en del som är missnöjda med mycket i Sverige, exempelvis arbetslöshet och låga pensioner, och då stödjer SD fastän partiet i riksdagen nästan alltid röstar för regeringens politik.

Ekeroths kroghändelse var inte bra för SD, eftersom den ger en bild av ett parti med politiker som hamnar i trubbel på ett sätt som en genomsnittlig svensk sällan hamnar i. Om den negativa bilden inverkar på partiets nivå i väljarstöd upp, ned eller oförändrat är ännu oklart.

Annons
Annons
Annons