Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En havererad arbetslinje

/
  • Ökade bidrag. Antalet hushåll med försörjningsstöd i Gävle har nära nog fördubblats under de senaste fem åren. Arbetarbladets ledarskribent menar att det är resultatet av en medveten politik. En politik som har styrt människor från försäkringssystemen mot rena bidrag.

Annons

Det kallas för "övervältringskostnaden", och är den kostnad som kommunerna idag måste stå för när a-kassa och sjukförsäkring krackelerat. För Gävles del handlar det om i runda slängar 50 miljoner kronor per år. Det är kostnaden för försörjningsstöd för personer som tidigare fick ersättning från försäkringskassa eller a-kassa.

I dagens Arbetarbladet kan ni läsa att antalet hushåll med försörjningsstöd i Gävle nära på har fördubblats under de senaste fem åren. Antalet hushåll är nu uppe i närmare 1600 stycken. Antal Gävlebor som under förra året mottog försörjningsstöd var nästan 3 500 stycken.

Det är alltså en bra bit över tre tusen Gävlebor som lever med att bli granskade till sista öret, som lever med att någon annan, i detta fall socialtjänsten, har fullständig kontroll över deras bankkonto. Det är på intet sätt ett värdigt liv.

Den här utvecklingen är resultatet av en medveten politik. En politik som tror att människor får jobb och blir friska bara de får mindre i plånboken. Kort sagt: moderat politik. Vi får dock inte göra det så lätt för oss att vi tror att det är resultatet av ondska eller illvilja, Reinfeldt och hans regering tror stenhårt på sin politik och ser det som den enda rätta vägen. Det är i deras ögon ren och skär godhet. Vad vi får sätta vår tilltro till är att deras benhårda tro på vad som är den rätta vägen mjukas upp. Något som borde ha skett för länge, länge sedan. För vad som har hänt sedan regeringsskiftet är att människor har fattiggjorts. Människor som redan befinner sig i en utsatt situation, arbetslösa och sjuka, har offrats för vad regeringen sett som den rätta vägens politik. Det har dock vare sig lett till att arbetslösheten sjunkit eller att sjuka helt plötsligt blivit friska. Alla siffror visar åt samma håll: politiken har varit ineffektiv. Det har helt enkelt inte funkat.

Så Reinfeldt, Borg och gänget bör svälja stoltheten och inse fakta.

Inse att a-kassa och sjukförsäkring var uppbyggda som försäkringar, inte bidrag. Men att med den förda politiken har väldigt många människor gallrats ut ur försäkringssystemen och istället styrts mot rena bidrag, försörjningsstödet. Inse att den förda vägen blev ett fatalt misslyckande.

Det som i dag kallas "övervältringskostnaden" är bilden av en havererad arbetslinje. Bilden av en havererad politik. Det kanske tar emot, men Reinfeldt och Borg bör inse att de idag basar över landets ledande bidragsparti.

Annons
Annons
Annons