Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En seger för förnuftet

/
  • På torsdagen kom beslutet USA väntat på med spänning, och som delat amerikanerna i två läger. Högsta domstolen beslutade att president Obamas sjukvårdsreform är förenlig med grundlagen, och reformen kan nu drivas igenom.

En djup suck av lättnad. Det måste Barack Obama och hans stab ha undsluppit sig när de fick Högsta domstolens besked.

Annons

Obamacare, president Obamas sjukvårdsreform, anses inte bryta mot lagen utan kommer nu att genomföras som planerat. Det är ett oerhört viktigt beslut, för den vanlige amerikanen – och för Barack Obama själv.

Obama har satt hela sin prestige i reformen. Hade han fått tummen ned av Högsta domstolen hade hans tid som USA:s president varit att betrakta som ett praktfiasko. Nu kan bilden bli en annan. Från 2014 blir det krav på att (i stort sett) alla amerikaner ska ha en sjukvårdsförsäkring. Sjukvårdsreformen blir inte en offentligt finansierad försäkring liknande den i Sverige, utan mer ”The american way”. Amerikanerna kommer fortfarande att vara tvungna att köpa sin försäkring på en marknad. Grejen med Obamacare är att försäkringsbolagen inte kommer att ha rätt att neka människor försäkring, och det blir inte längre endast den som har råd som kan skaffa sig en försäkring. De som inte har råd kommer att få ett bidrag från staten för att betala sin försäkring. Och, de kommer att ha liknande villkor som alla andra. Det är som sagt, ett oerhört viktigt beslut.

Självklart kommer republikanerna att göra allt för att riva upp reformen. Deras argument mot Obamacare är att det är ett övergrepp mot individens frihet, att människor tvingas att betala för något, i det här fallet en sjukförsäkring, utan möjlighet att bestämma själva. Det handlar om ideologi, om individens makt och självbestämmande. Republikanerna menar att Obamacare är en socialistisk reform som tvingar in människor i ett kollektiv. Visst, vi kan sitta här på andra sidan jord- klotet och le en smula åt USA:s republikaner. Men vi bör vara medvetna om att samma ideologiska skiljelinjer finns här hos oss. Även om de konservativa amerikanerna är mer hard-core än sina svenska motsvarigheter.

Högsta domstolens beslut är helt klart en stor framgång, inte minst för de många bristfälligt försäkrade och de cirka 46 miljoner som helt saknar sjukvårdsförsäkring i dagens USA. Men det är en framgång för alla, precis alla amerikaner. Det är en framgång för förnuftet, för solidariteten och för rättvisan.

Annons
Annons
Annons