Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En seger för förnuftet

/
  • I veckan röstade Europaparlamentet igenom förändringar i upphandlingsdirektivet. Nu kommer det att bli möjligt för kommuner och landsting att kräva kollektivavtal och miljöhänsyn vid upphandlingar.

Kom och utför tjänster till lägsta pris! Så har det låtit när offentliga verksamheter lagts ut på entreprenad. Men. Nu kommer det av allt att döma bli ändring på det.

Annons

För i onsdags röstade Europaparlamentet igenom ett nytt upphandlingsdirektiv. Resultatet blev en seger för alla som värnar schyssta villkor och miljö. Från och med 2016 får nämligen upphandlarna (kommuner och landsting till exempel) rätt att bedöma mer än bara lägsta pris i anbuden.

Upphandlarna kan i stället gå efter sådant som att utföraren har kollektivavtal, att maten till skolor och äldreboenden är ekologisk eller att entreprenören är särskilt duktig på nya innovationer. För rödgröna styren i våra kommuner och landsting bör detta beslut tas emot med öppna armar.

Men det är inte alla som ser positivt på innehållet i det nya direktivet. Till exempel arbetsgivarorganisationerna Svenskt Näringsliv och Almega, som enligt TT och varnar för att de nya reglerna kan leda till ”problem” för företagen samt att det kommer att bli dyrare för skattebetalarna när inte längre lägsta pris vid upphandling ska gälla.

Mm.

Jag gissar att de flesta skattebetalare gärna ser att de som utför offentligt finansierade tjänster har schyssta villkor. Jag gissar att majoriteten är positivt inställda till om maten som serveras på våra skolor och äldreboenden blir lite dyrare, om den samtidigt är lokalt producerad och framtagen med hänsyn tagen till miljön.

Det är i och för sig bara mina gissningar, men jag tror att Svenskt Näringsliv och Almega kommer att få det svårt att få med sig folket i sin aversion mot förändringarna i upphandlingsdirektivet.

För vad som har hänt de senaste åren är att villkoren för de anställda såväl som miljöhänsyn har åsidosatts. Lönedumpning har blivit legio. Detta då utförarna enbart tävlat om att erbjuda lägsta pris, inte schysstaste villkor eller miljömässigaste hänsyn. Företag med kollektivavtal har konkurrerats ut av företag som dumpar löner och villkor. Med regeringens goda minne.

En del rödgröna politiker på lokal nivå har försökt sig på att kräva kollektivavtal för de företag som vinner upphandlingen av varor och tjänster, men fått på tafsen av Konkurrens-verket som menat att det strider mot EU:s regler.

Det kluriga i det hela är att andra länder har tolkat EU:s regler helt annorlunda. Där har det konstigt nog gått att kräva kollektivavtal.

Men nu kommer alltså reglerna bli tydliga i hela EU. Det kommer att vara möjligt att kräva kollektivavtal och miljöhänsyn vid upphandling. Men det beror såklart på vilka som sitter vid makten och utformar upphandlingen.

Vi måste börja inse att de beslut som tas på EU-nivå i allra högsta grad berör oss här i Sverige.

Än så länge består majoriteten av såväl europaparlamentarikerna, EU-kommissionen som minister-rådet av högerpolitiker. Det är något som får påverkan på de direktiv som även Sverige har att rätta sig efter. Det får i sin förlängning effekt på sådant som arbetsvillkor och miljöfrågor i Gävle, Sandviken och Tierp. Och det är också något som påverkar vilka åtgärder som tas för att komma tillrätta med den ekonomiska krisen i Europa. Åtgärder som så här långt snarare har förvärrat krisen än lindrat den. En ekonomisk kris som i sin förlängning får stor åverkan på Sverige.

I maj är det val till Europaparlamentet. Då är det viktigt att vi funderar över vilken politik vi vill ska föras i Bryssel, i Gävle, i Sandviken, i Tierp. Allt hänger nämligen ihop.

Gävle, Sandviken, Tierp – Sverige – är en del av Europa.

Vare sig vi vill eller inte.

Annons
Annons
Annons