Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett skämt

/
  • många. Enligt Socialförsäkringsutredningen finns det nu runt 140 000 arbetslösa som står helt utan ersättning.

Den svenska a-kassan har blivit till ett skämt.

Annons

Någon höjning har inte genomförts på tio år, däremot har självfinansieringen i systemet ökat och avgifterna därmed höjts. Den som tillhör en a-kassa inom en yrkesgrupp med låg arbetslöshet betalar lägre avgift än den vars a-kassa tyngs ner av arbetslösa kollegor. I kombination med förändrade villkor för den som faktiskt får ut ersättning handlar det hela om en förändring som lett till att allt färre ser något värde i att vara med i a-kassan.

I dag har bara var tredje arbetslös rätt till a-kassa, och av de som faktiskt får ut a-kassa, får mindre än 10 procent ut 80 procent av sin lön.

Men förödelsen stannar inte där. Resultatet av regeringens demolering av a-kassan syns även ute i kommunerna. För när någon ersättning från a-kassan inte står att finna, hamnar allt för många förr eller senare på kommunernas socialkontor. I dag är socialbidrag ett substitut för en a-kassa värdig namnet.

Sedan 2006 har antalet individer som tar emot socialbidrag ökat från 84 000 individer till närmare 110 000 individer. Enligt Socialförsäkringsutredningen finns det nu runt 140 000 arbetslösa som står helt utan ersättning. Vilket gör socialbidrag till ett av de få kvarvarande alternativen för allt fler.

Att regeringen gärna ser en obligatorisk a-kassa är i ljuset av allt detta begripligt. Både på grund av utflödet av människor ur a-kassan och på grund av den omstrukturering av arbetsmarknaden som man vill se. Med en obligatorisk a-kassa frånkopplas a-kassan från facken, vilket också innebär att fackens position, och därmed också arbetstagarnas position försvagas.

Lyckligtvis växer dock motståndet mot slakten av vår a-kassa. Tankegångarna inom TCO är exempelvis långt mycket klokare än de som härbärgeras i regeringskansliets korridorer. I dag lägger TCO enligt uppgifter i Svenska Dagbladet fram ett förslag som om det realiseras skulle innebära att snart sagt alla arbetstagare omfattas av försäkringsskyddet, avgifterna sänks och ersättningen höjs. Den allmänna delen breddas och en arbetsinkomst på 8 000 kronor under ramtid på sex månader skulle räcka får att bli berättigad grundersättning. Inkomsttaket föreslår höjas till 27 000 kronor i månaden och de differentierade avgifterna vill man ta bort.

TCO:s förslag bör övervägas. För vad dagens a-kasseregler producerar, är inget annat än utanförskap. Jenny Wennberg

Annons
Annons
Annons