Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiffeldemokraterna

/
  • Sverigedemokraterna ansökte 2010 enligt Aftonbladet om partibidrag de inte hade rätt till.

Annons

Aftonbladets tv-klipp är talande. Sverigedemokraternas partiledare kan inte ens svara på när partiets eget kvinnoförbund bildades. Det är en fråga en partiordförande ovillkorligen ska kunna svara på. Det är inte en kuggfråga, eller ett försök att snärja en partiledare. Det är, eller borde i alla fall vara, en självklar och grundläggande kunskap om det egna partiet.

Men den kunskapen saknar alltså Jimmie Åkesson skall det visa sig när Aftonbladet ställer frågan till Sverigedemokraternas partiledare. Trots att han själv skrivit under de papper för kvinnoförbundets räkning som gav Sverigedemokraterna 1,4 miljoner i partibidrag efter valet 2010. Skälet till Jimmie Åkessons minneslucka torde vara följande; Sverigedemokraterna tycks ha, om Aftonbladets uppgifter stämmer, använt sitt kvinnoförbund för att mjölka partibidrag de inte hade rätt till, eftersom kvinnoförbundet inte var etablerat vid tiden för ansökan om partibidrag. En ansökan Jimmie Åkesson själv skrivit under.

Vad det hela handlar om är enligt källor till Aftonbladet felaktigt daterade dokument, ett årsmötesprotokoll för ett kvinnoförbund som inte existerade vid tiden för ansökan om partibidrag. Till Aftonbladet säger Jimmie Åkesson att det var någon som skrev fel datum på handlingarna och att han inte minns vilket rätt datum var.

Nu kommer det hela bli föremål för en juridisk granskning för att avgöra om det skall inledas en förundersökning rörande bedrägeri. Det är naturligtvis bra. Hur riksdagens partibidragsnämnd avser hantera det hela är däremot ännu inte klart. Till DN säger nämndens ordförande Torkel Gregow att det inte finns några bestämmelser som reglerar återbetalning.

Sverigedemokraternas moral tycks vara av högst tvivelaktig art.

I Hofors har partiets stolar i kommunfullmäktige stått tomma sedan 2012. Men det hindrar inte Sverigedemokrater från att kräva partistöd för arbete som aldrig utförts. Juridiskt har man i Hoforsfallet rätt till partistöd enligt nuvarande lagstiftning, saken har prövats juridiskt tidigare, efter det att Sverigedemokraterna på andra orter nekats kommunalt partistöd då platser stått tomma. Rent principiellt är det hela mer tvivelaktigt.

I Dalarna har Sverigedemokraternas distriktsordförande i sin tur spenderat 100 000 av partipengar på kläder, smink och frisörbesök, vilket Dalademokraten avslöjade i veckan. Partikassan som privat plånbok, fylld med pengar som till stor del utgörs av skatter.

För även om även svenska partier tar emot donationer, är de offentliga medlen man tilldelas, dina och mina skattepengar i form av partistöd, av avgörande betydelse för partiernas verksamhet. Det utgör helt enkelt den största inkomstkällan för partierna.

Någon polisanmälan tänker inte partiet inte göra ifråga om distriktsordföranden som pyntat sig med partikassan, uppger Dalademokraten. I stället nöjer man sig med att distriktsordföranden lämnar sina uppdrag i partiet.

För att vara ett parti som sätter sig så hårt till doms över andra, med en partiledare som orerar om bidragsfuskare, har Sverigedemokraterna betänkliga problem med sin egen verksamhet.

Annons
Annons
Annons