Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från högskola till grundskola

Individer födda utanför Sverige som sätter sig i Komvux skolbänkar tenderar ha högskoleexamen.

Annons

Vilket inte är ett problem i sig, om det inte vore så att de satte sig i de där bänkarna för att läsa på grundskolenivå. Så ser verkligheten nämligen utvisar en utredning signerad Skolverket.

Hos Komvux sitter i dag alltså ingenjörer och läser matematik på grundskolenivå rapporterar Ekot.

Av alla de 33 000 som i dag läser på Komvux på grundskolenivå har runt 13 000 av dem redan en akademisk examen från sitt hemland. Ett häpnadsväckande faktum, som i det närmsta framstår som omöjligt att vare sig förklara eller motivera.

Vad som bor i Skolverkets utredning är berättelsen om ett Sverige som inte riktigt klarar av att ta vara på den kompetens som kommer till vårt land. I stället för individanpassad utbildning som ger eleverna i Komvux vad de behöver, så snabbt som möjligt, tvingas människor sitta av värdefull tid som de i stället skulle kunna använda till att söka sig ut på den svenska arbetsmarknaden.

Förnedringsfaktorn i detta är uppenbar. Precis som resursslöseriet.

Klart är dock också att det inte är lika illa i alla kommuner. Somliga har större förmåga att individanpassa utbildning än andra. Att det i någon kommun över huvud taget ser ut på det här viset är dock ett faktum som behöver korrigeras omedelbart.

Individer med ingenjörsexamen ska inte sitta och läsa matte på grundskolenivå.

Det är ovärdigt.

Både för dem och för Sverige.

Annons
Annons
Annons