Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle är det varnande exemplet

Annons

Allt tog sin början i den nynazistiska våg som drabbade Sverige, det är i denna Sverigedemokraterna har sina rötter.

Med åren har nazismen och rasismen polerats upp till något som kan sitta i riksdagen. Att hakkors och rakade huvuden bytts ut mot kostymer betyder dock inte att det handlar om en politisk rörelse som i grunden förändrats.

Det var denna politiska rörelse allianspartierna i Gävle lutade sig mot när de tog över makten i kommunen med bland annat Moderatledningens goda minne. Så blev Gävle en experimentkommun inför valet 2018. Kommunalpolitik som politiskt testlaboratorium är inte en särskilt smickrande syn på kommunalpolitiken och dess betydelse för de över 100 000 människor som bor i Gävle.

Hur det fungerar att styra med Jimmie Åkesson eller hans Gävlekompisar som stöd har alliansens Gävleexperiment redan visat.

Åkesson illustrerar väl i sin kommentar i Arbetarbladet vilken typ av samtalspartner han och hans parti är, när frågan ställs om det politiska kaos som blev resultatet av allianspartiernas oansvarig agerande;

"Den instabiliteten bygger främst på att de andra partierna tror att de kan styra utan att prata med ett så pass stort parti som vi är. Då får det konsekvenser och det är väldigt tråkigt att det är så."

Det är så här Sverigedemokraterna fungerar, kaos tjänar dem, de är inte intresserade av att ta ansvar för demokratin på andras villkor, de vill diktera villkoren.

Moderaterna kan tänka sig att samtala med Sverigedemokraterna på riksplanet. Det betyder att Moderaterna är beredda att ge Sverigedemokraterna makt och inflytande. Det är vad som kommer krävas för att få Sverigedemokraternas röster i riksdagen.

Moderaternas vilja att ge SD inflytande är en farlig utveckling. Sverigedemokraternas numera 30 år långa partihistoria visar tydligt varför de goda krafterna i vårt samhälle aldrig kan vila. Rasismen och nazismen är ständigt närvarande och måste ständigt kämpas tillbaka. Det betyder också att de demokratiska partier som finns i de demokratiskt valda församlingarna måste hitta andra vägar än att springa ärenden åt en auktoritär rörelse sprungen ur nynazismen i Sverige.

Sverigedemokraterna måste bekämpas. Allt annat är ett svek mot demokratin. I Gävle gjorde allianspartierna sig beroende av partiet, vilket ledde till demokratiskt kaos i kommunen.

Tyvärr tycks ambitionen från bland annat Socialdemokraternas sida nationellt vara att vinna över Sverigedemokratiska väljare med hårdare tag, strängare straff och en migrationspolitik som stänger ute människor från vårt land. Trots att de 65 miljoner som nu är på flykt klassas som det nya normala av UNHCR.

Men inte ens Sverigedemokrater är bara en sak, även om frågan om migration är den allra viktigaste för de, framförallt män, som röstar på Sverigedemokraterna. I grunden handlar det om trygghet. Men trygghet, verklig trygghet, skapas inte genom fler poliser, hårdare tag och färre migranter. Det skapas genom att erbjuda människor utbildning som gör dem konkurrenskraftiga även på en globaliserad arbetsmarknad, det skapas genom bra skolor, poliser som fattar att en kår som inte kommer när snorungar stjäl cyklar senare kommer tvingas rycka ut vid skottlossningar.

Det skapas genom ett samhälle som ser varje människa, hennes behov och gör sitt yttersta för att göra det möjligt för henne att göra positiva livsval, istället för val som är destruktiva både för individen och samhället.

Ett sådant samhälle går inte att bygga i samarbete med Sverigedemokraterna.

Annons
Annons