Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GGIK och skattekronorna

/

Gävle GIK har ett herrlag och ett damlag. Herrlaget har det elitsatsats på. Utan resultat. I stället för att ta sig upp i högsta serien har herrarna i stället lyckats spela sig farligt nära gränsen till att halka ner i landets tredje högsta serie.

Annons

Damerna, som det inte satsats på över huvud taget, de har i stället nästan lyckats spela sig in i elitserien.

I valet mellan ett lag som underpresterar och ett som presterat goda resultat väljer dock GGIK att lägga ner sitt damlag. Ett damlag som genom ideellt arbete dragit in pengar till klubben, ett damlag som fått en klubba, samtidigt som herrarna fått lön, ett damlag vars kostnader noggrant spaltas upp av GGIK när nedläggningen av damlaget ska motiveras, till skillnad från kostnaderna för herrlaget, som dock kan antas vara högre, givet bland annat det faktum att det i herrlaget, till skillnad från damlaget, förekommer spelarlöner.

GGIK har dock i rättvisans namn ansett sig göra en elitsatsning även på damerna. Den elitsatsningen har dock bara bestått i träning tre gånger i veckan. Och så den där klubban. Vilket dock alltså är en elitsatsning klubben inte anser sig ha råd med. Till skillnad från satsningen på det underpresterande herrlaget.

GGIK leds av en samling herrar. Ett faktum som bara det i sig bör ifrågasättas. Det handlar vidare om en samling herrar som uppenbarligen inte ser något större värde i damlagets prestationer. Som inte förstår att spelarna utgör förebilder och att klubbens agerande sänder signaler till unga tjejer om att de inte räknas och att de inte är önskvärda inom klubben.

Någon intern angelägenhet och prioriteringsfråga handlar det hela dock inte om. GGIK tar nämligen emot dina och mina skattekronor för att kunna finansiera sin verksamhet.

Vad gäller herrarna som fattat beslut om damlagets nedläggning har dessa därmed en rad frågor att besvara, i egenskap av ansvariga för en verksamhet som mellan 2010 och 2011 tog emot 809 156 kronor och 4 öre i statliga och kommunala bidrag. Några färskare siffror finns tyvärr inte att tillgå, då den ekonomiska redovisningen för 2011–2012 enligt uppgift ännu inte är klar. Vi kan dock utgå ifrån att GGIK även mellan 2011 och 2012 tagit emot substantiella bidrag från kommun och stat.

De kommunala kronor som lämnats över till GGIK innebär också att Gävle kommun borde ställa långt fler frågor rörande GGIKs verksamhet än vad man hittills verkar ha gjort. Föreningens hantering av damlaget och den bristande transparens som tycks genomsyra organisationen är inte acceptabel.

Kommunmedborgarna har varit med och finansierat en verksamhet som uppenbart har snedfördelat resurserna å det grövsta mellan det medelmåttiga herrlag som glidit fram på räkmackan klubbledningen serverat dem och det framgångsrika damlag som slitit både på och utanför planen för sin klubb. Ett slit som GGIK nu alltså belönar med att lägga ner damlaget.

Men det är inte ett besked som någon borde nöja sig med.

GGIK:s ledning är oss svaret skyldiga.

Så här kan det inte tillåtas gå till i en verksamhet som delfinansierats med skattemedel.

Annons
Annons
Annons