Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrt går hem

/
  • Talade. På onsdagen höll Miljöpartiets språkrör Åsa Romson sitt sommartal i Göteborg. Hon presenterade bland annat partiets mål på 30 000 nya, små, billiga hyresrätter innan 2018. En mycket bra början, anser Arbetarbladets ledarskribent.

Forskning, infrastruktur och bostäder. Det var de punkter Miljöpartiets Åsa Romson fokuserade på under sitt sommartal som hon höll i Göteborg på onsdagen. Viktiga punkter. Faktiskt helt nödvändiga punkter för en hållbar framtid.

Annons

Det vet fler partiledare än Åsa Romson.

För en vecka sedan höll statsminister Fredrik Reinfeldt sitt sommartal i Gustavsberg utanför Stockholm. Även han talade om forskning, om infrastruktur och om bostäder. Men där Reinfeldt var väldigt diffus var Romson desto mer konkret.

Det mest intressanta var Miljöpartiets mål om att bygga 30 000 små, billiga (och hållbara) hyresrätter till 2018. Det är tydligt satta mål.

Romson konkretiserar än mer: bostäderna ska vara på ungefär 30 kvadrat, hyran ska ligga på ungefär 3 000 kronor i månaden och det ska max ta 30 minuter att ta sig med cykel eller kollektivtrafik till närmaste högskola.

Det är en mycket bra början för att få ordning på dagens ohållbara bostadssituation för alldeles för många av våra ungdomar. Att fortsätta på den nu inslagna vägen, att det lilla som byggs är dyra, stora, bostadsrätter, har nått vägs ände. I dag gäller det att den som är ung och vill ta steget och börja studera, eller börja ett eget liv i en egen bostad, betalar en ockerhyra för ett andrahandskontrakt, har ett fast jobb och därefter lyckas ta enorma lån – eller har föräldrar som kan hosta upp pengar till ett bostadsköp. Det är en mycket segregerande bostadspolitik. En politik som skapar rikemansgetton där alldeles för många av våra beslutsfattare lever i stort sett hela sina liv. Då är det inte konstigt om de politiska besluten blir som de blir. Vi behöver uppblandade städer. Med både lägenheter och villor. Med både bostadsrätter och hyresrätter. Där vi möts.

Nej, det kommer med all säkerhet inte att bli 30 000 nya hyreslägenheter i Sverige innan 2018. Miljöpartiet kommer inte att få egen majoritet i valet 2014. Men, med Miljöpartiet i en stark ställning kommer resten av partierna att tvingas dansa med i Romsons politik. Det kan räcka en bra bit.

På söndag ska Socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven, hålla sitt sommartal. Förhoppningsvis kan han presentera en lika konkret politik som Romson. I så viktiga frågor som forskning, infrastruktur och bostäder.

För det är som sagt, helt nödvändiga punkter för en hållbar framtid.

Annons
Annons
Annons