Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på besked

Stefan Löfven höll sommartal i söndags. Den enda nyhet som levererades bestod i ett besked om att Socialdemokraterna vid en valseger avser plocka bort företagens ansvar för den andra sjuklöneveckan.

Annons

Det är en början. Men inte mycket mer. 

Samma dag som Löfven höll sitt sommartal kom opinionsbesked i enlighet med vad som hade kunnat förväntas. Socialdemokraterna backar. Vilket uteslutande torde kunna härledas till att svensken nu vill ha besked om vad Socialdemokraterna egentligen vill. Men idétorkan inom Socialdemokraterna tycks vara monumental. På något annat sätt går det inte att analysera den i det närmaste totala frånvaron av besked som inte handlar om att Socialdemokraterna vill förvalta de borgerliga partiernas politik om de vinner valet 2014.

Partiet arbetar förvisso med att plocka fram ett nytt partiprogram. Men det kommer inte presenteras förrän 2013 vid partikongressen. Vilket riskerar vara för sent och lämna partiet med för lite tid att arbeta in en ny agenda i väljarnas medvetande. Väljarna må fatta sitt beslut de sista veckorna inför valet, men vilket beslut de fattar handlar inte bara om vilka besked partierna lämnar veckorna före valet. 

Löfven fortsätter märkligt nog att brottas med frågan om vinsterna i välfärden. En fråga som partiet skulle göra klokast i att få bort från agendan så snart som möjligt. De egna väljarna ser inte vinsterna i välfärden som vare sig en självklarhet eller nödvändighet. Det gör inte ens de borgerliga väljarna. Några opinionsmässiga skäl till att avstå från att ta ställning mot nämnds vinster finns därför inte. Det finns däremot ideologiska skäl för att göra det. LO har redan sagt nej. Det borde även Socialdemokraterna göra. 

Att Socialdemokraterna vill ha full sysselsättning, vilket Löfven förkunnade i   söndags, är inte beskedet väljarna väntar på. Det är en självklarhet. Till skillnad från hur Socialdemokraterna egentligen ställer sig till exempelvis fastighetsskatten och vinsterna i välfärden.  

Och hur betryggande det opinionsmässiga avståndet till de borgerliga partierna än må vara just nu, riskerar Socialdemokraterna gå ännu en valförlust till mötes om man går till val på att förvalta borgerliga politik, i stället för att presentera en heltäckande politisk agenda för ett moderniserat folkhemsbygge. Vill Socialdemokraterna vinna valet 2014 måste man tydligt visa att man inte längre är den trötta och maktfullkomliga organisation som förlorade valet 2006.    

För Vänsterpartiet är dock Socialdemokraternas frånvaro av besked på avgörande områden en möjlighet att bygga en bas för valframgångar 2014. I dag står Vänsterpartiet närmare många av Socialdemokratins väljare än Socialdemokraterna själva. Lyckas Vänsterpartiet ytterligare neutralisera bilden av sig självt som ett verklighetsfrånvänt och revolutionärt parti är risken stor för att missnöjda Socialdemokratiska väljare till sist tar steget och rösta på Vänsterpartiet.

Ett tänkbart scenario som Socialdemokraterna dock helt tycks ignorera. 

Annons
Annons
Annons