Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ska betala polisen

/

I Sverige finns många stora arrangemang och festivaler. De är i behov av polisens bevakning.

Annons

Arrangörer av större idrotts- och kulturevenemang ska dock börja betala för polisbevakning. Det säger ett direktiv som kom i april 2011 från staten, den borgerliga regeringen.

Fredagen 10 februari var det en nyhet i medier i Dalarna om att sommarfestivalen Peace and Love i Borlänge riskerar att behöva få betala så pass mycket för polisbevakning att arrangemangets existens hotas.

Beloppet som nämndes var 2 miljoner kronor. I fjol somras fick arrangörerna betala 100 000 kronor, ett symboliskt belopp lägre än polisens kostnader för insatsen. Liknande arrangemang runt om i landet kan bli tvungna att också betala. Exemplet med Peace and Love i Borlänge är ett av många.

Polisen ska alltså börja ta betalt för att upprätthålla ordningen vid tillställningar som dessa. Privata aktörer måste då betala för att polisen ska tillämpa ordningslagen.

Det låter konstigt. För vi har ju redan betalat staten, och polisen, för att se till att lagarna efterlevs. Det har vi gjort via skatterna.

I fallet med Peace and Love menar polisen i Dalarna att evenemanget är påfrestande för dess personal, eftersom det sker under sommaren då många poliser har semester.

Den semesterproblematiken är inte unik för polisen. Många andra verksamheter sker också sommartid, trots att deras personal då helst har semester.

Att ta betalt för polisbevakning är fel. Detta oavsett om det är symboliska 100 000 kronor eller ett par miljoner kronor.

Om man tar betalt hamnar man nämligen i en olöslig fråga rörande gränsdragningar. Ska polisen ta betalt för allt som rör evenemang, kulturella som idrottsliga? Listan blir då lätt lång.

Kom ihåg att konstruktioner på (idrotts-)klubbar, arenor och annat kan vara komplicerade. Ett bolag kan äga en arena, men hyra ut den för evenemang som en ideell förening har. Hur ska polisen resonera om de bör ta betalt av bolag, men inte av ideella föreningar?

Förresten är krogar vinstdrivande inrättningar. Kanske de borde betala till polisen för att de driver verksamhet?

Nej, ingen borde betala polisen. Polisen ska finansieras bara med skattemedel.

Den borgerliga regeringen har sänkt skattenivån med hundra miljarder kronor per år för bolag, fastighetsägare, förmögna och inkomsttagare. Några skattesänkta miljarder kunde ha varit ogjorda. Då hade det funnits resurser till polisen för att bevaka festivaler och idrottstillställningar.

Robert Sundberg

Annons
Annons
Annons