Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte förvånande att mat slängs

/

Det är hushållen, inte dagligvaruhandeln, som slänger mest mat. En miljon ton mat, alltså för flera miljarder kronor, slängs årligen. Den nyheten kom i går i Dagens Nyheter, från uppgifter från Naturvårdsverket.

Annons

Det verket hade hypotesen att det var handeln som slängde mest. Så är det inte. Den mat som slängs av hushållen motsvarar ungefär en tiondel av handelns intäkter från matförsäljningen. Skulle det som slängs av alla aktörer minskas med en femtedel skulle den samhällsekonomiska vinsten kunna bli 20 miljarder kronor.

Man kan fundera över varför hushållen slänger så mycket mat. Nu är det ju en större medvetenhet om att inte slösa med resurser av såväl klimat-, miljö som ekonomiska skäl. Då borde mängden mat som slängs minska. Troligen är det flera faktorer som motverkar en sådan utveckling.

En faktor är att i många fall är större volym billigare per vikt- och volymenhet. Det är billigare, per kilogram eller centiliter, att köpa en större förpackning av någonting än att köpa en mindre. Därmed slängs det som blir över, exempelvis om det är varor som inte kan sparas länge eller om utgångsdatumet nåtts.

Vad gäller utgångsdatum följer nog yngre personer slaviskt den tidpunkt det anger och känner inte efter på varans konsistens om den går att använda någon dag efter utgångsdatum. Det gör kanske äldre personer.

De senare har kanske erfarenhet från äldre tiders jordbrukssamhälle och dess självhushållning, i sin ungdom, där mjölk och annat fanns på gården och inte hade utgångsdatum utan man fick prova sig fram vad gäller livsmedels hållbarhetstid.

Ingen kan ha undgått att matlagningsprogram i tv exploderat de senaste tio åren. Med det har många inspirerats att prova på att laga alla möjliga maträtter eller att baka bakverk. Allt blir då inte lyckat.

Med mikrovågsugnar och engångsförpackningar görs, eller snarare värms, också mycket mat hemma som bara äts upp delvis om man ser till innehållet i de förpackningar de kommer i. Det som blir över slängs.

Många veckohandlar, köper varor för en vecka. De har sällan tid att handla mellan de tillfällena. En del varor hinner då nå utgångsdatum när en vecka gått. Eller glöms bort i fyllda kylskåp och skafferier och når utgångsdatum.

Utan att komma in på ämnet pedagogiskt lämpligaste barnuppfostran var det nog så att fram till för några årtionden sedan var det större press på barn att äta upp det som ställdes fram på bord och tallrik. Numera är det mer tillåtet att lämna det man inte vill ha eller orkar.

Fram till härom året var nog många föräldrar benägna att äta upp det som barnen lämnade, åtminstone maten i kastruller och stekpannor. Men i dessa diettider med LCHF i främsta sätet (en diet där mängden kolhydrater ska vara liten men fetthalten kan få vara hög) vill inte många av de på den egna vikten vaksamma föräldrarna äta upp överbliven mat. De slänger hellre och undviker att gå upp i vikt.

Ja, nyheten att mycket mat slängs av hushållen är nog inte så förvånande vid närmare eftertanke.

Att det råder livsmedelsbrist globalt är heller inget som man tänker på vid matbordet. Det som är kvar i den stora ekonomiförpackningen eller mjölken vars bäst före-datum gick ut i går kan liksom inte sändas till de svältande på andra sidan jordklotet.

Att det egna magmåttet riskerar att öka är däremot ett mer närliggande problem.

Pressen för att minska mängden mat som kasseras måste emellertid läggas inte bara på hushållen utan även på handeln. Även om de förra, inte minst av ekonomiska skäl, bör planera sina matköp och dess storlek bättre bör även handeln bättra sig.

Måste handeln exempelvis ha så många varor som är billigare om man köper mer och större av dem? Kan inte fler varors pris vara samma per vikt- eller volymenhet oavsett förpackningars storlek eller antal?

Robert Sundberg

Annons
Annons
Annons