Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte vilken vara som helst

/
  • Det har blivit allt enklare att spela om pengar och marknadsföringen har blivit allt glättigare. Dagens spelreklam riktar sig allt mer till kvinnor. Något som Folkhälsoinstitutets utredare menar har lett till att allt fler kvinnor har blivit ”problemspelare”.

På skärmen flimrar vackra kvinnor med lyckliga leenden förbi. Ett enkelt klick. Ett till. Ännu ett klick och så ett stort leende.

Annons

Så säljs drömmen om det lyckliga spelandet in. Ett leende som lätt fastnar i halsen. Det finns många som kan vittna om att det inte alltid är så lyckligt, det där spelandet. Det kan gå ganska snabbt utför.

På torsdagen presenterade Folkhälsoinstitutet sin senaste rapport i serien ”Spel om pengar och spelproblem i Sverige”. Den visar att allt fler kvinnor kvalar in under kategorin ”problemspelare”. Främst gäller det kvinnor i medelåldern.

Anledningen? Folkhälsoinstitutets utredare har sin teori: Det beror på att allt mer av spelreklamen riktas just mot kvinnor. En reklam som handlar om flykten från vardagen, spänningen och drömmen om ett nytt och lyckligare liv. Men för den enskilde riskerar ett omfattande spelande att bli allt annat än lyckligt.

Staplarna i rapporten visar med all sin sorgliga tydlighet hur vissa faktorer sammanfaller. Låg utbildning, låg inkomst, psykisk ohälsa, alkoholproblem. Faktorer som alla även innebär en ökad risk för att utveckla spelproblem. Det går tydligt att utläsa av Folkhälsoinstitutets siffror. Nej. Det är inte riktigt de här människorna som leende flimrar förbi på reklamen.

Under de senaste åren har spelandet blivit så lätt. I dag går det att sitta ensam hemma med ett glas vin och klicka, klicka och klicka. Det går så snabbt, och pengarna som du inte ser mer än som snurrande siffror snurrar iväg i en rasande hastighet. Trots minus föregående dag försöker du igen. Du vill ju inte sluta som en förlorare. För vem vill vara en förlorare? Men det kan gå väldigt snabbt att förlora allt. Inte bara pengar. Utan vänner, familj och arbete.

Den här utvecklingen, med allt lättare åtkomst till spelen och med allt glättigare reklam, är ingenting annat än ett hot mot folkhälsan. Det bör vi, och våra politiker, inse. Vi bör bromsa, och vända, den utvecklingen.

Vissa roligheter bör vara krångliga för oss att konsumera. Roligheter som kan leda till folkhälsoproblem, som alkohol, tobak och spel, är sunt att reglera försäljningen av. Och det är sunt att vara restriktiv när det gäller marknadsföring av dessa roligheter. Det finns de som menar att vi bör släppa marknaden fri. Men, tyvärr. Spel är inte, och kommer aldrig att bli, vilken vara som helst.

Annons
Annons
Annons