Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag valde att tro på Persson”

/

Den här veckan är ledarsidan nyfiken på Margareta Winberg, 64, före detta jämställdhetsminister, vice statsminister och numer ordförande för UN Women. Vi träffas i Visby där Margareta har deltagit i flera seminarier under Almedalsveckan. Vi sätter oss i högskolans kafé.

Annons

Varför engagerade du dig politiskt?

– Min pappa dog, och han fick inte den vård han skulle ha. Jag var väldigt fäst vid honom och då ville jag försöka förändra, jag tyckte det var orättvist.

Varför blev det just socialdemokraterna?

– Mina föräldrar var sossar, så det var ett ganska enkelt val. I mitt föräldrahem var kommunister och borgare samma skit. Alltså, jargongen var sådan.

Du har även engagerat dig i S-kvinnor. Varför?

– Mer och mer började jag förstå att det var inte bara klasskampen som var viktig, utan också kvinnokampen.

1994 blev du utnämnd till jordbruksminister. Har du ett hum om varför?

– Därför att Ingvar Carlsson hade infört varvade listor. Och då skulle han även ha varannan damernas i regeringen. Han behövde en jordbruksminister, och det fanns inte så himla många kvinnor, eller män heller för den delen, som kunde någonting om jordbruk.

Men du kunde det?

– Ja. Jag hade suttit i riksdagen och hållit på med jordbruksfrågor i tolv år. De senaste åren som ordförande i jordbruksutskottet.

Kände du dig inte inkvoterad?

– Jo, absolut. Jag har alltid varit för kvotering. Men jag var också kompetent.

Inför folkomröstningen för svenskt EU-medlemskap 1994 var du en av Nej-kampanjens profiler. Hur gick diskussionerna då? Var det tuffa interna strider?

– Nej. Det var inga öppna strider. Inte alls. Ingvar Carlsson var ju rätt så klok. Hans besked var att han inte ville att statsråd skulle ställa upp mot varandra i offentliga debatter. Där gick väl gränsen, men

i övrigt fick vi vara så aktiva som vi ville. Jag var vice ordförande i Socialdemokrater mot EU. Sten Johansson, gamle SCB-chefen var ordförande.

Hur kom det sig att du var emot EU?

– Jag hade läst på. Jag ville att Sverige skulle styra sig själv. Jag såg framför mig en utveckling mot Europas förenta stater. En utveckling vi sedan har kunnat följa.

Och när det sedan gällde EMU- omröstningen 2003, då blev det mer bittra strider inom partiet?

– Nääe… det hanterades på något vis.

Hur menar du?

– Jaa. Det blev ju lite smussel. Det är klart att EMU-anhängarna höll sig lite för sig själva så att säga. Och vi andra hölls utanför. Men det var aldrig några bittra strider, nä det kan jag inte säga.

Och sedan dröjde det bara några månader efter EMU-valet så blev du helt plötsligt utnämnd till ambassadör i Brasilien…

– Det var efter att Anna Lindh blev mördad, Göran Persson var tvungen att ombilda regeringen, och då pratade han med mig om att han ville att jag skulle bli ambassadör.

Och hur tolkade du det? Tolkade du det som att du blev flyttad på grund av ditt EMU-motstånd?

– Nej. Det gjorde jag faktiskt inte. Jag valde då att tro på Perssons förklaring. Han lade ett pussel, och i det pusslet måste han ha in några nya och ta bort några gamla. Och då valde han att göra det med mig. Jag har inte gjort några djupare analyser än så. Andra har gjort det.

Okej. Jag har läst att andra har gjort det, och att du också har gjort det. Men det stämmer alltså inte?

– Nää. Det var ingen bestraffning så.

Du som har lite perspektiv. Hur har den svenska kvinnans rättigheter utvecklats från det att du började engagera dig på 1970-talet fram till nu?

– Det är klart att det har gått framåt.

På vilka sätt då?

– Framför allt när det gäller makt. Kvinnor har fått mycket mera makt. Och det är tack vare S-kvinnor och att vi drev igenom varannan damernas. Då följde alla partier, utom Moderaterna, efter. Det dröjde femton år innan Moderaterna hade varvade listor.

Är du socialdemokrat i dag?

– Ja, det är jag.

Varför? Det finns ju massor med andra partier?

– Jaa… Jag har övervägt andra partier. Feministiskt initiativ eller Vänsterpartiet. Att gå till Vänsterpartiet hade varit enklare än FI, eftersom Vänsterpartiet har ett tydligt klassperspektiv. Men jag har inte velat göra det, därför att jag nog skulle göra väldigt många människor besvikna. Jag har valt att stanna kvar. Det skulle kännas väldigt konstigt att byta parti.

Hur behandlas kvinnofrågan i dagens socialdemokrati?

– Ehh... När Löfven kommer igång på den, då har han väldigt bra åsikter. Men han kunde gärna torgföra dem lite mer, och lite oftare.

Var du orolig när han valdes?

– Ja, det är klart att jag var. Metallgubbe som hade förhindrat kvinnopotten. Det var så jag betraktade honom. Men jag har haft enskilda samtal med honom, och därefter känner jag mig rätt så trygg. Jag vet att han kan frågorna, och han förstår dem. Mycket bättre än vad jag hade föreställt mig. Jag hade fördomar förstås.

Annons
Annons
Annons