Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jublet fastnade i halsen

/
  • Het fråga. På torsdagen berättade utbildningsminister Jan Björklund att en utredning om kommunaliseringen av skolan ska tillsättas. Men utredningen ska inte komma med några förslag på förändringar av dagens system. De fyra regeringspartierna är nämligen oense i frågan.

Det är få beslut om att en utredning ska tillsättas som tas emot med så öppna armar som gårdagens. Det handlar om regeringens beslut att utreda hur kommunaliseringen påverkat skolan. Lärarfacken jublade. Proffstyckarna jublade. Många föräldrar jublade.

Annons

Bakgrunden är det mycket kritiserade beslut som dåvarande skolminister Göran Persson tog 1989 om att flytta ansvaret för skolan från staten till kommunerna. Under årens lopp har kritikerna mot kommunaliseringen blivit allt fler. Inte minst sedan såväl Skolverket som Skolinspektionen pekat på kommunernas milt sagt varierande förmåga att sköta sina skolor.

För, det handlar om likvärdigheten. Att alla barn, oberoende var de bor, ska ha rätt till en bra skola.

Problemet med kommunaliseringen är att det inte längre finns någon enhetlig finansiering av skolan. Staten är väldigt duktig på att ställa krav på kommunerna när det gäller skolan. Men, de är väldigt dåliga på att skicka med några pengar. I stället har skolans verksamhet blivit ett medel för att justera den kommunala budgeten. Det visas inte minst i vårt område, där den ena kommunpolitikern är fiffigare än den andre när det gäller att spara på just skolan.

Så, att en utredning tillsätts för att ta reda på hur skolan har påverkats av kommunaliseringen är utan tvekan ett bra, jättebra, initiativ. Men. Tyvärr finns det ett "men". (Det gör alldeles för ofta det.) Utbildningsminister Jan Björklund förklarar för Ekot att utredningen inte har i uppdrag att komma med några förslag till förändringar av dagens system. Nähä? Det känns ju ganska onödigt. Vän av ordning frågar sig nog varför inte. Jo, därför att de fyra regeringspartierna är oeniga i själva grundfrågan. Folkpartiet är nämligen ensamt i regeringen att driva kravet på ett återförstatligande. Det kan alltså bli familjebråk. Och det vore ju jobbigt.

Men att skolfrågan kommer att bli en valfråga, det står tämligen klart. Utredningen ska nämligen redovisas i januari 2014, ett halvår före valet. Och det är bara att applådera om skolan hamnar i fokus under valspurten. För inget barn ska behöva bli förlorare på grund av vilken kommun föräldrarna väljer att bosätta sig i.

Alla skolor måste helt enkelt vara bra skolor.

Annons
Annons
Annons