Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanske återstår bara krig

Annons

Arabförbundet uppmanade på måndagen Syriens Bashar al-Assad att omedelbart avgå. Förbundet ansluter sig därmed till raden av västmakter som kräver att diktatorn träder tillbaka och bereder vägen för ett maktskifte. I Arabförbundets uttalande finns ett erbjudande om en reträttväg (safe exit) för al-Assad och hans familj.

Att döma av de senaste dagarnas eskalerande våldsspiral finns det tyvärr inget som tyder på att diktatorn skulle vara intresserad av att dra sig tillbaka. Sedan förra veckans självmordsattack mot några av styrets nyckelpersoner har regimen, bokstavligen talat, släppt loss hela det tunga artilleriet.

 Tiotusentals civila har under helgen flytt hals över huvud från Syriens största städer sedan elitstyrkor, understödda av attackhelikoptrar och tanks, riktat sina stridskrafter mot enskilda stadsdelar i vad som framstår som en totalt urskillningslös jakt på väpnade oppositionella. Krigsscenerna från städerna Aleppo och Damaskus påminner om upplösningen av Muammar Gaddafis 40-åriga styre i Libyen; våldsamma strider som utkämpas på kvartersnivå. En skillnad är att den syriska oppositionen saknar den internationella militära uppbackning som banade vägen för deras vapenbröder i Libyen. al-Assad sitter på de tunga vapnen, och på måndagen bekräftade den vacklande regimen att man är beredd att använda kemiska stridsmedel mot, vad man kallar, ”externa aggressorer”, alltså utländska styrkor.

Eftersom Syrien är i ett inbördeskrig låter det kanske betryggande, men då ska man veta att den officiella beskrivningen av rebellmotståndarna är att de är terrorister som finansieras av utlandet.

 Ända sedan det syriska upproret inleddes förra året har det funnits en ambition att hitta en politisk lösning på konflikten.

I början av året försökte till exempel Tunisiens ledning locka al-Assad med ett erbjudande, snarlikt det som Arabförbundet meddelade i går.

Kanske tvingas vi nu konstatera att de diplomatiska fredsansträngningarna har glidit omvärlden ur händerna. Kanske återstår bara kriget. Hur långt och utdraget det blir bestäms i hög grad av al-Assad själv. Så länge han finns kvar finns det skäl att frukta det värsta. Exakt vad det innebär kan vi inte veta. Men vi talar om en av världens mest instabila och etniskt brokiga regioner.

Kalle Olsson

Annons
Annons
Annons