Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kissa på tid

/

Annons

Om du är handikappad och vill ha assistans måste allt i din vardag klockas. Inklusive hur lång tid det tar att få ner byxorna, sätta dig på toalettstolen, kissa och bajsa, torka och dra på dig kläderna igen. Och tvätta händerna. 

Om du inte är i behov av assistans för toalettbesök och är en av de med turen att kunna uträtta dina behov på egen hand, när du vill och var du vill, har du antagligen inte koll på hur lång tid detta tar. Eller hur många gånger på en dag du går. Är du funktionshindrad och behöver hjälp med att gå på toaletten måste du veta detta. Med exakthet. 

I Försäkringskassans värld finns det inte riktigt utrymme för mänskliga avvikelser. Så man får räkna på normaltid, räkna hur lång tid ett toalettbesök i snitt kan tänkas ta, när man inte, gud förbjude, har vinterkräksjuk, diarré eller urinvägsinfektion.

Kanske låter det absurt, men exakt så här ser verkligheten ut. För den som söker assistans finns inget som är så privat att det inte ska bedömas i tid av Försäkringskassan. Är det rimligt att det är på det här viset? Nej. Det är det inte. Det är integritetskränkande. 

Men på något vis måste tiden bedömas, och det här är metoden vi valt. Och nu räknas tiden allt hårdare, och delarna i toalettbesöken och måltidssituationen granskas med yttersta nogsamhet. 

För i Sverige har en tyst förändring skett. Lagen om särskilt stöd tillämpas i dag på ett sätt som inte kan klassas som annat än inhumant. Bedömningen av vad som är ”grundläggande behov” har skärpts, trots att inte lagstiftningen förändrats. Och genom de tvåårsomprövningar som görs, rullas förändringen sakta ut över vårt land. 

Det här betyder också att ansvaret för assistans, och därmed också kostnaden, allt mer kommit att förflyttats från stat till kommuner. 

För en tid sedan skickade handikapporganisationen FUB ut en enkät till landets kommuner för att få ett grepp om hur de strängare bedömningarna egentligen faller ut runt om i landet. 80 procent av kommunerna svarade, och beskeden som lämnas är beklämmande.

Tre av fyra kommuner vittnar om att Försäkringskassans striktare bedömning lett till att ansvaret förflyttats från stat till kommun. Och nära hälften av kommunerna anser sig inte ha ekonomi för att upprätthålla LSS-lagstiftningen. Bara var tionde kommun kan med goda ekonomiska marginaler leva upp till syftet med LSS. 

Individens behov försvinner inte bara för att Försäkringskassans bedömning förändras. Behoven består, men i dag är risken stor för att de behov som finns inte tillgodoses. Vilket innebär att toalettbesök, tandborstning, att ta av och på sig kläder, delta i aktiviteter, vara en aktiv samhällsmedborgare riskerar bli till en omöjlighet. Inte minst i det fall kommunen följer Försäkringskassans linje. Vilket det finns risk för när nästan 50 procent av respondenterna inte anser sig ha ekonomi för att upprätthålla LSS-lagstiftningen. 

På något vis har LSS genom prövningar och omprövningar kommit att luckras upp. Vad regeringen dock är mer intresserad av att studera än detta faktum är hur man kommer till rätta med det fusk som finns. Trots att det stora problemet inte är fusket, utan det faktum att människor i behov av assistans, som inte kan leva utan assistans, plötsligt fråntas rätten till assistans. 

För alla berörda, för dem i behov av assistans, deras föräldrar och syskon, handlar rätten till assistans om rätten att leva ett så gott liv som möjligt, utifrån de förutsättningar vi ges i livet. Och när samhället sviker, fråntas inte bara den i behov av assistans sina möjligheter till ett självständigt liv. Det begränsar också förutsättningarna och livsvillkoren för de anhöriga. 

Rätten till assistans är en rättvisefråga av rang. Därmed borde också Socialdemokraterna engagera sig i frågan och ställa krav på regeringen. För i dag finns det få frågor på den politiska agendan som tydligare definierar ett partis natur. Eller som tydligare visar på hur klyftorna som växer i vårt samhälle berövar människor rätten till ett värdigt liv. 

Sverige borde vara bättre än så här. Och eftersom vi inte är det m åste vi ta strid för allas rätt att vara människa. 

Annons
Annons
Annons