Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klokt beslut

/
  • På torsdagen meddelade riksbankschef Stefan Ingves att Riksbanken sänker reporäntan. Arbetarbladets ledarskribent anser att det var ett klokt beslut, men vill nu se att penningpolitiken förändras så att även sysselsättningsfrågan tas på allvar.

På torsdagen meddelade Riksbanken att de sänker reporäntan med 0,25 procentenheter. Något som ledde till jubel och fanfarer runt om på ekonomisidorna.

Annons

För oss vanliga dödliga kan dessa hejarop vara lite förvirrande. Att reporäntan (som i korthet betyder den ränta som bankerna lånar till av riksbanken) sänks med 0,25 procentenheter, varför ska vi bry oss om det?

Jo. Därför att nu tänker sig ekonomerna att den svenska ekonomin ska ta fart, investeringar ska öka, räntan på vanliga människors bolån gå ner, köpkraften växa och i förlängningen ska arbetslösheten minska. Dessutom sänks värdet på den för tillfället alldeles för starka kronan som ställer till problem för exportföretagen då de svenska varorna blir dyrare än andra jämförbara länders varor. Massor av anledning till jubel och hejarop alltså. Men. Det är inte alltid det här receptet funkar fullt ut.

Den som har bolån borde alltså, om ekvationen håller, kunna se fram emot lägre boräntor. Redan har SBAB gått ut med att de nu kommer att sänka sina bolåneräntor. Men om övriga bolåneinstitut följer efter återstår att se. För det är inte längre så att sänkt reporänta per automatik hänger ihop med sänkta bolåneräntor. Den starka kopplingen mellan reporänta och bolåneränta finns inte längre. Bankerna lånar i stor utsträckning sina pengar på annat sätt och tar i dag ut allt högre vinstmarginaler på bolånen.

Och kanske är det lika bra. För alltför låga bolåneräntor innebär i sin tur ekonomiska risker. Den senaste finanskrisen bottnade i rekordlåga kostnader för bostadslån i USA, och här hemma bör vi inte glömma bostadsbubblan på 1980-talet och de brutala effekterna av den. I dag har vi en historiskt sätt mycket låg reporänta, tillika mycket låga bolåneräntor. Det har inneburit att väldigt många svenskar har tagit på sig enorma lån, som kan bli mycket svåra att betala, den dagen (som utan tvekan kommer att komma) räntorna höjs till normala nivåer. Och då, då kan den svenska ekonomin krackelera ordentligt.

Riksbanken har fått utstå en hel del kritik under den senaste tiden, just för att de inte sänkt räntan. Kritikerna menar att det har bidragit till en betydligt högre arbetslöshet än vad som hade varit nödvändigt. Nu säger Riksbankschef Stefan Ingves att Riksbanken inte längre behöver hålla emot för att bekämpa inflationen (att pengarna blir mindre värda.) Inflationen är nämligen rekordlåg. Att reporäntan nu sänks var helt klart ett klokt beslut, det var det enda beslutet Riksbanken hade kunnat ta i det här läget.

Men, med detta gjort; nu bör vi förändra penningpolitiken. Vi kan inte bara stirra oss blinda på inflationsmål och överskottsmål. Vi måste också lägga upp mål för sysselsättningen. Vi kan inte slösa bort människoliv på det sätt som vi gör i dag. För en robust välfärd krävs en hög sysselsättning. Därför måste vi ta sysselsättningsfrågan på allvar. En bra början är att återinföra sysselsättningsmålet.

Annons
Annons
Annons