Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagen gäller även för Bildt

/
  • Anmäld. På torsdagen KU-anmälde Miljöpartiets Åsa Romson utrikesminister Carl Bildt (M) för ministerstyre. Detta efter att han, av allt att döma, försökt att påverka kronofogdemyndigheten att låta bli att utmäta en fastighet som tillhör den ryska staten.

Annons

Att en minister försöker styra hur en myndighet ska besluta i ett ärende mot enskild är inte lagligt i Sverige. Det kallas ministerstyre och strider mot regeringsformen. Men det är inte alla ministrar som tycker att lagar och regler gäller just dem. Det gäller särskilt utrikesminister Carl Bildt (M).

Den här gången handlar det om hur vår utrikesminister upprepande har ”informerat” kronofogdemyndigheten att Sveriges relationer med Ryssland skulle skadas om kronofogden går vidare med sin intention att utmäta en fastighet på Lidingö som ägs av ryska staten.

Bakgrunden är en flera år lång tvist mellan den ryska staten och en tysk företagare. När ryska staten inte betalat företagaren vände han sig till svenska kronofogden. Ärendet har prövats i flera svenska rättsinstanser och såväl hovrätt som Högsta domstolen har gett den tyska företagaren rätt. Kronofogden rättar sig efter de rättsliga instanserna och planerar alltså att sälja fastigheten på exekutiv aktion.

Den ryska staten, och tillika den svenske utrikesministern, menar att fastigheten skyddas av diplomatisk immunitet.

Fast den frågan har rättsinstanserna självklart prövat. I hovrättens dom går att läsa att i fastigheten har bland annat en rysk-svensk turistbyrå haft sina lokaler. Fastigheten har heller inte varit anmäld som tjänstebostad, utan haft studenter och forskare som hyresgäster. Den lyder alltså inte under diplomatisk immunitet.

Men i fastigheten finns också den ryska handelsdelegationens arkiv. Och sedan ärendet för första gången behandlades i svensk rätt har även några diplomater flyttat in i fastigheten. Kronofogden meddelar att hyresgästerna behåller sina bostäder vid en eventuell ägarövergång och kronofogden kommer heller inte att gå in i handelsdelegationens arkiv eftersom den skyddas av diplomatisk immunitet.

Så allt är frid och fröjd? Nja. Det tycker inte den ryska staten. Och inte Carl Bildt. Det senaste brevet från Utrikesdepartementet till kronofogden i ärendet skickades för två veckor sedan och undertecknades av utrikesministern själv.

Han skriver bland annat att: ”Sveriges relationer med Ryska federationen skulle skadas om verkställighet riktad mot rysk egendom i Sverige skulle genomföras på ett sätt som strider mot våra folkrättsliga förpliktelser.”

Nu är alltså frågan: Är detta att försöka styra hur en myndighet ska besluta i ett ärende mot enskild? Det tycker i alla fall Miljöpartiets Åsa Romson som på torsdagen lämnade in en KU-anmälan mot Bildt, för ministerstyre.

Sin vana trogen kommenterade vår utrikesminister det hela på Twitter: ”UD tolkar eller kommenterar inte HD. Vi informerar om Sveriges folkrättsliga förpliktelser enligt Wien-konventionen”. Jo. Informerar. Utrikesministerns tolkning av begreppet informera är vid.

Att en granskning av Carl Bildts hanterande av kronofogdeärendet nu av allt att döma kommer till stånd ska vi applådera. Även Carl Bildt har nämligen att förhålla sig till svensk lag.

Annons
Annons
Annons