Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lukrativ välfärd

Under åren 2007-2009 var Caremas avkastning på eget kapital 33,4 procent. Bolagets sanslösa lönsamhet aktualiserades hösten 2011 när DN avslöjade missförhållanden på äldreboendet Koppargården i Stockholm. Affärsupplägget tycktes lika simpelt som cyniskt, kapa kostnaderna och håva in pengarna.

Annons

I fredags visade Statistiska Centralbyrån (SCB) att de privata företagen inom vård, skola och omsorg har en avkastning på 15 procent. Det är visserligen långt ifrån Caremas fantasisiffror, men, konstaterar SCB, lönsamheten är nästan dubbelt så hög jämfört med det privata näringslivet (8 procent). Det är alltså inte svårt att förstå varför näringsliv och borgerliga ledarsidor hotar med en ny löntagarfondstrid så snart vinstbegränsade åtgärder diskuteras – som investeringsobjekt är välfärden svårslagen. Problemet är att vinsterna inte speglar några verkliga förbättringar. Därför måste de begränsas. Och det är Socialdemokraternas svar som nu alla väntar på.

Buden är flera om vilken linje partiet ska välja. Ett stalltips är att S intar en restriktiv hållning utan att använda det känsliga f-ordet, förbud. Borgerligheten ska inte kunna påstå att Socialdemokraterna vid en valseger har för avsikt att stänga mormor Astrids äldreboende. Ingen vill se en repris från valrörelsen 2010 där de rödgrönas förslag om fastighetsskatt utmålades som en krigsförklaring mot storstadens villaförorter (effektivt underblåst i Stockholmspressen med gråtmilda hemma hos-reportage i Bromma och Täby).

 

Socialdemokraternas väg har aldrig varit revolution utan evolution. Även om välfärdskapitalisternas härjningar är upprörande, får man vara ödmjuk inför svårigheterna att tekniskt lösa problemen. Det är lätt att runt kaffebordet eller i en ledarartikel kräva förändring, men en annan sak att överföra sin upprördhet till konkreta och politiskt hållbara lösningar. Det viktiga är att socialdemokratin markerar en viljeinriktning och ett mål – som många svenskar kan skriva under på. Nämligen ett samhälle där våra skattepengar används för avsett ändamål.

Kalle Olsson 

Annons
Annons
Annons