Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktfullkomlig och trängd

/
  • Diplomatiskt krig. Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko är i strid med Sverige. På onsdagen kastades alla svenska diplomater ut från landet. Lukasjenko har en växande opinion mot sig i hemlandet och står under ett hårt tryck från omvärlden.

Annons

Det pågår ett diplomatiskt krig mellan Sverige och Vitryssland. På onsdagen kastades alla svenska diplomater ut från Minsk. Det är den senaste aktionen i den diplomatiska upptrappningen mellan de båda länderna.

”Han beter sig som den buse han är”, säger utrikesminister Carl Bildt till TT om Vitrysslands president, Alexandr Lukasjenko. Det går inte att ge Bildt något annat än rätt på denna punkt. Alexandr Lukasjenko är helt klart en buse, han är värre än en buse. Han är en maktfullkomlig diktator som inte tvekar att fängsla, tortera eller avrätta oliktänkande.

Men när han kom till makten 1994 var det som en folkets man. En politiker som ville kämpa mot korruptionen i landet. Han var populär, och enligt de internationella observatörerna skulle han med all säkerhet ha vunnit de första valen även utan valfusk. Men, makt korrumperar som vi vet.

Nu har han suttit på sin post i 18 år. I det senaste valet i december 2010 fick han enligt de officiella siffrorna nästan 80 procent av rösterna. Nej. Det var inte ett resultat som riktigt var med sanningen överensstämmande, förklarade de internationella observatörerna efteråt.

Det är ekonomisk kris, även i Vitryssland. Den mat som finns på butikshyllorna har blivit dyr för vanligt folk att köpa. Det har gjort att de olika oppositionella grupperna i landet har fått fler och fler anhängare. Eftersom slagord och regimkritiska banderoller är förbjudna manifesterar demonstranterna sina åsikter genom tysta marscher, eller genom gosedjursaktioner. (Demonstranterna placerar gosedjur framför regeringsbyggnader.) Det låter inte så skräckinjagande, men Lukasjenko darrar nog en hel del just nu.

I förra veckan utvisade Vitryssland Sveriges ambassadör i landet, Stefan Eriksson.

Argumentet från den vitryska sidan var att den svenske ambassadören misstänktes för att ha haft kontakter med oppositionella som planerar att störta presidenten.

Den svenske ambassadören Stefan Eriksson är känd för att ta ställning för mänskliga rättigheter och är en av få diplomater i Minsk som talar vitryska. Så det kanske inte var så konstigt om president Lukasjenko blev lite nervös.

Så var det diplomatiska kriget igång. Efter det att ambassadör Eriksson sparkats ut från landet svarade Sverige genast med att å sin sida stoppa tillsättningen av en ny vitrysk ambassadör i Stockholm samtidigt som två vitryska diplomater uppmanades att helt enkelt lämna Sverige.

På onsdagen kom så det vitryska svaret. Den vitryska ambassaden i Stockholm stängs, och svenska diplomater får sin diplomatiska status upphävd i Vitryssland.

Det är inte första gången president Aleksandr Lukasjenko väljer just denna, något udda, typ av diplomatisk kommunikation. Senast i februari i år utvisades den polske ambassadören från landet.

Då var anledningen EU:s införda sanktioner mot Vitryssland. Sanktioner som inreseförbud i Schengen och frysta bankkonton i EU för den politiska ledningen. Sanktionerna var tänkta som påtryckningar för att få Vitrysslands regim att respektera de mänskliga rättigheterna.

Med anledning av den nu akuta svensk-vitryska situationen kommer EU-ambassadörerna i Bryssel att hålla ett krismöte på fredag.

Det diplomatiska kriget lär alltså fortsätta. Åtminstone så länge som Lukasjenkos regim helt struntar i de mänskliga rättig- heterna.

Ett parlamentsval är planerat i Vitryssland efter sommaren. Med all den uppmärksamhet Lukasjenkos beteende har gett landet kanske en vändning kan komma för det vitryska folket då. En vändning vi bör stödja.

Annons
Annons
Annons