Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mätning utan förtroende

/
  • Förtroendet för Annie Lööf har minskat från 2,39 i förra Demoskop-mätningen till 2,17 nu. Endast Jimmy Åkesson har lägre siffror bland partiledarna.

Opinionsmätningar som mäter förtroende, för partiledare eller ministrar, bör man inte ha förtroende för. Expressen publicerade i går en sådan, av Demoskop.

Annons

Mätningens fokus låg på att väljarnas förtroende för centerledaren och näringsministern Annie Lööf minskat, till låg nivå. Förtroendet för henne hade minskat från 2,39 i förra mätningen till 2,17 nu. Skalan sträcker sig till 5,0.

S-ledaren Stefan Löfven noterade med 3,39 högre förtroendesiffra än statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt, på 3,29.

Sämst siffra vad gäller förtroende erhöll Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, med 1,76. Han var enda partiledaren med sämre förtroendesiffra än Lööf.

Mätningar som denna tenderar att visa stämningsläget hos allmänheten, i hög grad påverkad av hur medierna skildrat ledande politiker senaste tiden.

Från det finns delvis undantag. Politiker som SD-ledaren Åkesson, och på sin tid ledarna för Ny Demokrati, får ofta låga siffror. För väljare både till vänster och höger ogillar dem.

En partiledare hamnar lätt i uppåt- och nedåtfaser. Ibland har de ganska lite att göra med handlingskraft och politiken som förs.

När Ingvar Carlsson blev statsminister 1986 hade han höga förtroendesiffror. 1989 till 1991 hade han låga, trots att hans regering genomförde stora beslut. När Carlsson hamnade i opposition steg förtroendet för honom, och förtroendet för de regerande borgarna sjönk.

Runt 2001 var Göran Persson Trivsel-Torsten och Mys-Persson. 2006 var han inte vatten värd.

Med Löfven nu kanske det är något liknande. Förtroendet för honom stiger när den borgerliga regeringen, i vårvintras och nu, har problem.

I våras fick bland annat försvarsministern avgå och de senaste veckorna har flera ministrar varit i blåsväder med fester och uttalanden om diktatur.

Om ett parti har problem får ledaren det tuffare med sina förtroendesiffror. Lööfs parti har under hennes ledning haft sådana problem.

Partiet hittar ingen identitet. Är det ett vänsterliberalt landsbygdsvänligt parti för småföretagare men även låginkomsttagare?

Eller är det ett högerliberalt parti som vill locka de välbeställda?

Lööfs dåliga prestationer som näringsminister har också bidragit till att sänka förtroendet för henne. Ingen uppåtfas är i sikte, tvärt om.  

Robert Sundberg

Annons
Annons
Annons