Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Max humbugare

/

Annons

Richard Bergfors är vd för hamburgerkedjan Max. Kedjan som arbetat hårt på sin image som socialt ansvarstagande företag med grönt samvete. Max har satsat på att profilera sig som något annat än globala jättar som McDonalds. Den lilla uppstudsiga uppstickaren som öppnade sin första restaurang i Gällivare och har huvudkontoret i Luleå. Tyvärr har Richard Bergfors genom sitt månadsbrev i vilket han förkunnar att det vore en katastrof om restaurangmomsen höjdes efter en valseger för Socialdemokraterna och Vänstern med all önskvärd tydlighet visat att Max är av exakt samma skrot och korn som företagen de arbetat för att profilera sig som en motpol till.

Den vackra ytan var inget annat än just yta.

För med Richard Bergfors brev till sina anställda faller allt det där arbetet man lagt ner på vad som på ekonomspråk kallas för corporate social responsibility, det vill säga socialt ansvarstagande.

Att det hela handlar om skatter gör Richard Bergfors brev ännu lite mer pikant. För det finns idag en diskurs som handlar om att även viljan att betala skatt borde räknas in i corporate social responsibility. Något Richard Bergfors får förmodas vara sådär intresserad av.

Richard Berfors omvärldsspaning är problematisk av flera skäl. Arbetsgivare skall inte lägga sig i vad de anställda röstar på. Och det gör Richard Bergfors när han riktar sig till sina anställda med ett förtäckt hot om att de riskerar förlora sina jobb om restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga höjs. För något annat än ett förtäckt hot är det svårt att uppfatta formuleringarna i Richard Bergfors månadsbrev till de anställda som. Inte heller kan det uppfattas som annat än en uppmaning att rösta borgerligt. Oavsett hur efterhandskonstruktionen av innehållet i det där månadsbrevet ser ut från företagets sida.

Richard Bergfors ord är dessutom starkt överdrivna. Max har klarat sig väl i konkurrensen före momssänkningen och kommer klara sig väl i konkurrensen även efter en momshöjning. Under förra året genererade vårt hamburgerätande över 100 miljoner i vinst för företaget.

Ett större orosmoln än Socialdemokratiska och Vänsterpartiska valframgångar och skattehöjningar är dessutom folkhälsoarbetet, för ett företag som säljer billig, hälsovådlig, skräpmat.

Men det kanske blir Richard Bergfors och Max nästa politiska strid?

Annons
Annons
Annons