Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med skattesänkningar på hjärnan

/

Annons

Slopad värnskatt och halverad inkomstskatt. Det är två av huvudpunkterna när Folkpartiet i morgon inleder sitt landsmöte. Med tanke på omfånget på skattesänkningarna är det förvånande att inte FP också föreslår motsvarande nedskärningar i det offentliga uppdraget.

Att sänkta skatter skulle vara ett snabbspår till ökad tillväxt och minskad arbetslöshet är inget annat än borgerligt önsketänkande. Så enkla är inte de ekonomiska sambanden. Den stora utmaningen, ur ett nationellt perspektiv, för svensk ekonomi är att möjliggöra en övergång till varaktiga sysselsättningar för långtidsarbetslösa, arbetslösa invandrare och unga.

Vill man på allvar hjälpa samhällets marginaliserade räcker det inte med sänkta skatter. Nej, det kan rent av vara en kontraproduktiv politik.

Ty vad dessa grupper behöver mer än något annat är utbildning, arbetsmarknadsträning och mer utbildning. Sådana insatser är dyra, men skulle Folkpartiets förslag bli verklighet skulle staten förlora många pengar i skatteintäkter.

Så sent som i somras klagade Svenskt Näringsliv över att dess medlemsföretag inte kunde anställa för att det saknades kompetenta arbetssökande.

Samtidigt finns det arbetsgivare som hävdar att det är för dyrt att anställa i Sverige. Vad som är dyrt och billigt är förstås en fråga om vad du som arbetsgivare får tillbaka på din investering. Personal med hög kompetens och god omställningsförmåga är inte dyr att anställa.

Däremot är det lätt att förstå företagare som drar sig för att satsa på till exempel långtidsarbetslösa med utdaterade kunskaper. Att anställa är ett stort åtagande som kräver någon form av säkerhet

(läs: dokumenterad kompetens).

Det är på något vis betecknande att inte ens Folkpartiets Jan Björklund, till vardags skolminister, ser behoven så som de faktiskt ser ut, utan väljer att lägga förslag på breda och dyra skattesänkningar.

Det borgerliga grundackordet dunkar med oförminskad takt: sänkt skatt, sänkt skatt.

Kalle Olsson

Annons
Annons
Annons