Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misslyckad höstoffensiv

/
  • När finansminister Anders Borg om några dagar presenterar budgeten är nyheterna slut. Vad ska regeringen göra för att synas efter det?
Ledare

Annons

Efter fadäser med diktaturen Saudiarabien och fester på Tillväxtverket, näringsdepartementet och en forskningsstiftelse som stänkte på flera ministrar inledde alliansregeringen en höstoffensiv. Den bestod i att pytsa ut nyheter ur budgeten.

Det följdes upp med turnéer i landet av alliansledarna. Radio, tv och tidningar fylldes av det regeringen presenterade. Det liknande en valkampanj.

Det är i ljuset av det gårdagens Sifomätning av väljarnas partisympatier ska ses. Nästan 2 000 har intervjuats under två septemberveckor.

Sifo noterar inga statistiskt säkerställda förändringar för något parti. Regeringens fyra partier kan dock glädja sig åt en ökning på 1,2 procentenhet. Alliansen stöds av 43,9 procent, mot 42,7 i augusti.

Smolket i alliansens glädjebägare är att Kristdemokraterna, som trots ökning från augustis 3,4 procent till 3,8, inte skulle klara spärren till riksdagen. De tre allianspartier som klarar riksdagsspärren får 40,1 procent.

Att alliansen inte erhåller bättre siffror, trots offensiven, måste vara en besvikelse för dem.

De tre rödgröna partierna uppmättes till 48,1 procent. Det var lägre än de 50,4 procent de hade i augusti.

Alla tre minskar, S och MP med en procentenhet vardera. S ligger på 33,3 procent. Det är en historiskt låg siffra, men det är högre än riksdagsvalets 30,7.

MP-förlusten var lika stor som den för S: en procentenhet. Partiet har knappt 9 procent. Det är högre än valresultatets 7,3. MP har dock dalat från en nivå på över 10 procent i vintras, när S hade problem.

V tappar några tiondelar, till 5,9 procent. Jonas Sjöstedts tilltänkta väljare håller ännu till hos Stefan Löfven och kanske på sofflocket.

Några som lyft lite grann är Sverigedemokraterna, till 7,2 procent mot 6,2 i augusti. Det är över valresultatets 5,7.

Partiet framstår som ett enfrågeparti emot invandring. Många flyktingar har kommit från Syrien. Om det lett till ökat stöd för SD är oklart.

Att SD ökade nästan lika mycket som alliansregeringen var också ett streck i räkningen för Fredrik Reinfeldt.

När finansminister Anders Borg om några dagar presenterar budgeten är nyheterna slut. Vad ska regeringen göra för att synas efter det?

Robert Sundberg

Annons
Annons
Annons