Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och jobben då?

/
  • Sveriges arbetslöshet ligger på över 7 procent, men några investeringar i människan stod egentligen inte att finna i den borgerliga budgeten.

Annons

Veckor av mellanvalsfläskutdelande fick sitt slut igår. Pensionärerna fick två chipspåsar, bolagen 4,3 procent i rabatt på bolagsskatten, forskningen fick någon skärva och svensk infrastruktur likaså.

Anders Borg är fortsatt optimistisk rörande den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Huruvida det handlar om glädjekalkyler eller inte återstår att se. Klart är dock att snart sagt ingen av de övriga ekonomiska bedömarna delar regeringens prognos rörande tillväxttakten och återhämtningen på arbetsmarknaden. Trots det skall 23 miljarder av pengar som ännu inte finns spenderas, och det främst på skattesänkningar som regeringen tänker finansiera genom lån, vilket inte är något annat än oansvarigt.

Några ansatser att försöka lyfta svensken ur arbetslöshet finns egentligen inte i budgetpropositionen. Det borde bekymra Gävleborgarna särskilt mycket, med tanke på att arbetslösheten här är högst i landet. Får vi tro övriga ekonomiska bedömare kommer Sverige även fortsättningsvis dras med en hög arbetslöshet. Enligt Konjunkturinstitutets prognoser kommer arbetslösheten ligga kring 6,5 procent är 2016, att jämföras med regeringens kalkyler, som spår en 5-procentig när ekonomin åter är i balans.

Fast helt lottlösa blev inte de arbetslösa vid gårdagens budgetpresentation. Hårdare krav fanns såklart med. Ökade möjligheter till finansiella reprimander mot den som inte aktivt söker jobb eller tar det jobb som erbjuds. För det är oviljan att arbeta, snarare än lågkonjunktur och en obefintlig arbetsmarknadspolitik som gör att över 7 procent av befolkningen i arbetsför ålder går arbetslös. I alla fall enligt regeringens logik.

Vad som presenterades igår var en budget ihopsnickrad för att dämpa missnöje och kritik.

Sänkningen av bolagsskatten, den enskilt största "satsningen" i budgeten, kommer kosta Sverige totalt 16 miljarder i minskade skatteintäkter. En nödvändighet enligt både regeringen och Socialdemokraterna. Någon arbetsmarknadspolitisk reform handlar det dock inte om, även om regeringen vill få det till just detta. Riktade åtgärder ger handfasta resultat. Skattesänkningar skapar bara förutsättningar i teorin, vilket inte räcker för att sätta Sverige i arbete.

En inte allt för okvalificerad gissning är att regeringens prognoser rörande ekonomin och arbetsmarknadsläget kommer slå fel. Alldeles oavsett detta kan vi förvänta oss en valrörelse 2014 där en allt för stor andel av befolkningen är fortsatt arbetslös. Det betyder också att valfrågan framför andra vid valet 2014, precis som vid valet 2006 kommer bli just jobben. Och att den som med trovärdighet kan besvara frågan hur vi sätter Sverige i arbete vinner valet. Den borgerliga regeringen är en idéfattig sådan. Om Socialdemokraterna lärt sig något av åren i opposition, om de lyckats bygga en idé och bärande berättelse om framtiden att samla svenskarna kring återstår att se.

När budgetpropositionen slutligen presenterats återstår nu för Socialdemokraterna att lägga fram sitt budgetalternativ. Låt oss hoppas att det blir just detta. Ett alternativ. Till en borgerlig budget i vilken det inte återfinns några som helst investeringar i människan.

Jenny Wennberg

Annons
Annons
Annons