Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olämpliga formuleringar och politisk pajkastning om arbetslösheten

/

Annons

Ord är viktiga. Statsminister Fredrik Reinfeldt har fått kritik för sina formuleringar om att etniskt svenska har en avsevärt lägra arbetslöshet än andra. Kritiken är befogad. Språkbruk som innehåller ” Vi och dom” är alltid farliga. Sverigedemokraterna och Jimmy Åkesson har välkomnat uttalandet.
I Sverige finns det alldeles för många som inte har ett arbeta att gå till. Oavsett vilken bakgrund, kön, etnicitet eller hårfärg man har som arbetslös är det en förlust för både individen såväl som samhället i stort.

Arbetsmarknadspolitiken har kört in i en återvändsgränd i vilken alla partier mer eller mindre trevar. Det visar diskussionen om ”etniskt svenska” tydligt då statministern använder formuleringen i sammanhanget att ”alla” är inte lika mycket arbetslösa som ett motargument mot kritiken från socialdemokraterna att Sverige har massarbetslöshet. Debatten är torftig och ger snarare utrymme för debatt om debatten i stället för om arbetslöshet och utanförskap. Det är säkert sant att invandrare och dess barn generellt har svårare att få arbete. Men då bör det också sägas i sammanhanget och inte som ett argument mot påståendet om massarbetslöshet eller inte.

Världen förändras och det påverkar arbetsmarknaden. De politiska partierna hänger inte med i tiden och därför känner sig många arbetslösa vilsna och lämnade åt sina öden trots olika arbetsmarknads projekt. Alla partier i riksdagen anser att Arbetsförmedlingen ska förmedla och aktivt hjälpa arbetssökanden med att få arbete. Jag har träffat många arbetssökande som inte förstår vilken roll Arbetsförmedlingen egentligen har. Det är ett underbetyg för både denna och tidigare regeringar.

Sverige behöver en samling över partigränserna för fler arbeten utan prestige eller politiska floskler. Det måste ske i samverkan med skolor, näringsliv, fack, småföretagare och de arbetssökande. Det finns positiva exempel på samarbeten mellan utbildning och arbetsmarknad men de är för få. Jag har förundrats länge hur mantrat ”Gröna jobb” slarvats bort då det är ett område inom vilket nya arbeten kan skapas. Den politiska oförmågan visas bäst då alla klagar på varandra med siffror och börjar särskilja grupper bland de arbetslösa.
Vi behöver nytänk och bryta konservativa strukturer inom såväl det offentliga som näringslivet. Ord är viktiga och ska användas med omdöme. Men ord är mest betydelsefulla då de omsätts i praktisk handling. De arbetslösa vill se mer handling och mindre politisk pajkastning.

Aleksander Gabelic
samhällsdebattör, (S)

Annons
Annons
Annons