Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romneys skatteproblem

/

Om några veckor har de två stora partierna i USA konvent vid vilka respektive presidentkandidat utses.

Annons

 Sedan blir det intensiv valrörelse till i november och valet.
På valdagen hålls en massa val. I Sverige är det en kritik mot att vi har gemensam valdag för riksdag, kommuner och landstingskommuner och inte skilda valdagar för riksdagen och de två kommuntyperna.

Men i USA kan det vara tio val som en väljare gör. Det till presidentposten är bara ett. Val av ledamot
i representanthuset äger också rum. Det kan även vara val av senator eller guvernör. En rad delstatliga och kommunala poster väljs också och kanske sheriff och åklagare. Ofta väcker de lokala posterna störst intresse för väljarna, inte valen till kongressen och presidentposten. I svenska medier får dock valet av president mest uppmärksamhet.
USA har ett annat valsystem än det proportionella vi har. I USA är det majoritetsval. I de flesta instanser är det en person som väljs till en post. I just det val som röner störst uppmärksamhet i svenska medier är det majoritetsval
i flerpersonsvalkretsar. Det är de 538 elektorer i 50 stater samt huvudstaden som väljs med minst tre i de mindre befolkade och
55 (2008) i folkrika Kalifornien. De utser sedan president.

I Sverige tas Barack Obamas seger för given, fastän republikanen Mitt Romney ligger jämsides i mätningarna och har lika stor kampanjkassa som Obama, kanske större.
I elektorer vann Obama stort 2008, med två tredjedelar. Men han fick bara knappt 53 procent av rösterna. Republikanernas kandidat fick nästan 46 procent.
Just nu är Romney pressad. Han har publicerat sin deklaration för 2010. Den visar att han bara betalade 15 procent i skatt fastän han är väldigt rik. De flesta låg- och medelinkomsttagare betalar mer – 25 procent.

Oklarheter om Romney flyttat produktion och jobb från USA till Kina i sina företag medan han ledde dem pressar också Romney.
Obama har därmed ett litet försprång. Men kampen blir hård och står främst i tolv stater, särskilt de nio Obama vann 2008 men som röstade på Bush 2004.
I USA finns bara två alternativ, exempelvis i presidentvalet. Många får rösta på den de tycker minst illa om. I nuläget är det Obama, men knappt.

Robert Sundberg

Annons
Annons
Annons