Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rut, Rot och Borg

Det blev inte riktigt som det var tänkt. Det blev dock inte heller allt igenom uselt, ifråga om det så omdebatterade Rut-avdraget och det så omhuldade Rot-avdraget.

Annons

Den uppenbara dubbelmoralen i fråga om hur vi ser på de två avdragen kan vi för denna gång lämna därhän. Mer intressant är det faktum att det handlar om bristfällig lagstiftning, vars tillkortakommanden kluriga entreprenörer nu utnyttjar för allt vad de är värda. Om detta rapporterade Svenska Dagbladet igår. 

Anders Borg ser dock, inte helt oväntat, inte några uppenbara brister i lagstiftningen. Det gör däremot Skatteverket, som nu kräver att lagstiftningen ses över och förändringar görs för att täppa till de hål som uppmuntrar till kreativa lösningar. 

Ett av exemplen på utfallet av denna bristfälliga lagstiftning är möjligheten att göra avdrag för läxläsninghjälp åt sina barn. 

Läxläsning är i sig inte avdragsgill enligt Rut. Det är däremot barnpassning, och vad som sker under barnpassningen lägger sig Skatteverket inte i. Lagstiftarnas intentioner var dock aldrig att göra läxläsningshjälp avdragsgill. Vad man siktade in sig på var att göra barnpassningen avdragsgill. Men på grund av lagstiftningens utformning blir läxhjälpen alltså avdragsgill. Vilket inte är helt rätt, men inte heller juridiskt inkorrekt. 

Och det är inte den enda bristen i lagstiftningen som Skatteverket ser, rapporterar Svenska Dagbladet. Vanligt är även att hantverkare generöst bjuder på den icke avdragsgilla materialkostnaden, och tar ut mer för själva arbetet. Företag som ägnar sig åt att gräva fiberoptiska kablar har i sin tur tagit ett kliv tillbaka i utvecklingen tack vare Rot-avdragets utformning, och låter personalen gräva för hand, i stället för att gräva med maskin, allt för att göra det billigare för kunden. En typ av ”kreativ” lösning som klart och tydligt visar att lagstiftningen bär på brister.    

Uppenbart är att landets entreprenörer är långt mer kreativa och intelligenta än våra lagstiftare, som borde ha kunnat förutse denna typ av aktiviteter som i delar förvränger syftet med Rut- och Rot-avdragen. Det gjorde man dock alltså inte. 

Ett faktum som regeringen dock borde ta tag i genom att korrigera ytterligare en i raden av de bristfälliga lagar som man varit med om att stifta. 

Annons
Annons
Annons