Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutstrid i Syrien?

/

Annons

Det blåser upp till slutstrid i Syrien. Fria Syriska Armén (FSA), som försöker störta diktator Bashar al-Assads diktatur, fruktar att regimen förbereder ett angrepp mot Aleppo.

Regimstyrkor har förts till utkanten av staden. 20 000 regimsoldater har ansamlats och väntas slå till inom kort.

FSA har varit oväntat framgångsrik med att hålla ställningarna i delar av Aleppo, med tanke på sin bristfälliga beväpning.

FSA har främst lätta vapen, som automatkarbiner och raketgevär, men tyngre vapen som stridsvagnar och attackhelikoptrar som regimen har saknar de. Antalet FSA-soldater i Aleppo är runt 7 000.

Regimen har attackerat befolkningen, byggnader och infrastruktur med dödsoffer och skadade som följd. Det är fråga om övergrepp.

Den senaste tiden har uppgifter om övergrepp begångna av FSA påtalats. Några fall av våld begånget av de oppositionella har uppmärksammats. Det begås dödligt våld från båda sidor.

Läget i Syrien liknar inbördeskrig. Det är svårt att se att Syrien kan återgå till tiden innan arabiska våren i fjol, då familjen al-Assad styrde landet diktatoriskt. Någon ny lösning kommer att ske i Syrien.

Tänkbara alternativ är för det första att regimen slår ned oppositionen och FSA och håller sig vid makten. Det sker i så fall till priset av våld, fortsatt motstånd och att delar av landet inte kan hållas, exempelvis de kurdiska. Det Syrien som fanns i fjol finns då inte mer.

Ett annat alternativ är att regimen kollapsar eller besegras av FSA, med al-Assad borta från makten. Då kan ett nytt styre uppstå, förhoppningsvis mer demokratiskt.

Men risken är att motsättningarna blir stora och bär etniska och religiösa förtecken. Kanske splittras landet upp.

I ett gott alternativ enas stormakterna i FN och Syrien ges stabilitet, kanske genom internationella fredsbevarande styrkor. Dit förefaller det vara långt.

Den som inte är intresserad av Syrien kan hålla koll på bränslepriserna hos mackarna. I fredags steg världsmarknadspriset på olja med anledning av oroligheterna i Syrien, men även beroende på oklarheter om utvecklingen i Iran.

Om den väntade striden om Aleppo blir en slutstrid återstår att se. Problemen för de 23 miljoner syrierna har hursomhelst bara börjat.

 

Robert Sundberg

Annons
Annons
Annons