Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp! Något är galet

/

Ett starkt socialt säkerhetsnät, uppbyggt genom årtionden, är nu kraftigt reducerat. Så beskrivs utvecklingen i Sverige under Alliansregeringens tid vid makten av utomstående ögon.

Annons

Det är nyttigt att se på sin egen situation utifrån. För att upptäcka galenskaper, absurditeter och helt tokiga vägval. Och vi behöver inte röra oss särskilt långt hemifrån för att se vårt land med andras ögon. Det räcker med att se hur våra grannländer ser på oss. Till exempel Norge.

I detta nu används Sverige som ett varnande exempel av norska LO. I dagarna får deras medlemmar en informationsbroschyr med titeln Stopp – noe er galt i Sverige (Stopp – något är galet i Sverige). Det är från denna broschyr ovanstående citat är hämtat.

Bakgrunden är att de norska moderaterna (Höyre) i sin valkampanj inför nästa års val till stortinget använder Sverige som det goda exemplet på hur ett land bör styras. Det vill säga hur Alliansregeringen har styrt Sverige under de senaste sex åren. Privatiseringar, söndertrasade trygghetsförsäkringar och välfärd efter plånbok är alltså grejen för framgång, om man ska tro Höyre.

De norska moderaterna har varit läraktiga i sin studie av sina svenska kamrater och kallar sig numer för det nya arbetarepartiet (så gör även det högerpopulistiska Fremskrittspartiet). Höyre har insett (precis som de svenska Moderaterna) att medborgarna gillar trygghet, välfärd och arbete. Så det gäller att utmåla sin politik som om den vore just arbetstagarvänlig, välfärdskramande och jobbskapande. Men att det sedan går att göra helt tvärtom när man väl kommer till makten.

Norska LO är av förklarliga skäl oroliga för att det här falskspelet ska lyckas. Därför har de i sin broschyr punktat upp en hel del som gått åt helt fel håll i Sverige under Alliansregeringen.

Det handlar bland annat om hur a-kassan i Sverige i stort har sett förintats. Hur endast 12 procent av de som får a-kassa i Sverige i dag får en arbetslöshetsersättning som motsvarar 80 av den tidigare lönen. Och hur endast en tredjedel över huvud taget får någon ersättning alls från a-kassan.

De lyfter fram hur de nya reglerna i sjukförsäkringen har inneburit att många människor har blivit fattiga och allt fler blivit kroniskt sjuka.

De pekar på hur den offentliga välfärden har dränerats, kapsejsat. Hur det har lett till att ansvaret för barn, sjuka och äldre i stället flyttas över på familjerna, och speciellt då på kvinnorna.

De beskriver hur det fria skolvalet har blivit en sorteringsmaskin där föräldrarna till motiverade och högpresterande elever aktivt väljer vissa skolor, och aktivt väljer bort andra skolor.

De pekar på den absurda och ogenomtänkta avregleringen av järnvägen.

De beskriver det nya fattig-Sverige. Hur ojämlikheten växer och hur klyftorna ökar.

Ja. Det är inte konstigt att Sverige används som ett varnande exempel på hur fel det kan gå.

Så här utifrån inser man att något har gått riktigt galet. Förhoppningsvis inser även de norska väljarna det.

Den norska informationsbroschyren är en nyttig skrift att läsa. Inte minst för oss som lever här i det allt mer galna Sverige. För den hjälper läsaren att förstå att Sverige på en mycket kort tid har förändrats.

Stopp – Noe er galt i Sverige är kort sagt mycket läsvärd. För den visar att det kan gå galet fort att krascha ett land.

P.S .

Broschyren Stopp – noe er galt i Sverige går att ladda hem från www.lo.no

P.P.S .

Protesterna mot den sydafrikanska massakern på strejkande arbetare har nått Sverige. I morgon, måndag, arrangeras en manifestation utanför Sydafrikas ambassad i Stockholm. Är du i närheten? Slut upp, vetja!

Annons
Annons
Annons