Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärden och vi

Annons

Moderaterna har funderat. Och kommit fram till att det behövs en bättre tillsyn av svensk äldreomsorg. Om detta rapporterade Rapport i går. 

För att komma till rätta med de problem som i dag finns inom äldreomsorgen vill Moderaterna därför inrätta en ny myndighet vars uppgift skulle bli att utöva den tillsyn som i dag ligger på Socialstyrelsens bord att utöva. Välfärdsinspektion ska det hela heta. 

Att Moderaterna kommit fram till detta förvånar föga. Få saker tenderar påverka opinionen lika negativt som berättelser om människor som far illa, som vanvårdas, för att enskilda företag ska kunna kassera ut vinster ur vår välfärd. Carema-skandalen har påverkat oss. Och även om vanvård inte endast förekommer inom den privata sektorn, är missförhållandena inom den privata sektorn långt mer provocerande. För det är skillnad på bristande personaltäthet och missförhållanden som ett resultat av ett företags önskemål om att öka vinsterna och bristande personaltäthet och missförhållande till följd av skral offentlig kassa. I båda fallen är bristerna naturligtvis oförlåtliga. Men bara i ett av fallen handlar det om mänskligt lidande som ett resultat av vinstintresse. 

I dag är det Socialstyrelsen som utgör tillsynsmyndighet ifråga om omsorgen. Till Ekot sade Per-Anders Sunesson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, under gårdagen att vi i Sverige nog inte bör ha ett system där tillsynen ska vara garanten för god hälso- och sjukvård och omsorg. Ett rimligt ställningstagande. Det borde finnas helt andra incitament för att skapa värdig omsorg, ren anständighet exempelvis.  

Klart är dock att problem finns. Under förra året besökte Socialstyrelsen 170 svenska äldreboenden. Vid tre av fyra av dessa uppdagade man brister. Vilket dock är en verklighet som kräver mer än en ny myndighet för att korrigera.  

Självfallet måste kontrollen av omsorgen vara duglig. Men Moderaternas utspel under söndagen handlar inte om att värna välfärdstjänster och skapa ett kontrollsystem som säkerställer värdig omsorg. Det handlar om att dämpa kritiken som drabbat regeringen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet och om att försvara den marknadsmodell för välfärdstjänster Moderaterna är en så varm vän av. 

Det gör också förslaget om en särskild tillsynsmyndighet kallad välfärdsinspektion till ett populistiskt utspel för att blidka opinionen snarare än ett bevis på ett genuint intresse från Moderaternas sida för väl fungerande välfärdstjänster. 

Annons
Annons
Annons