Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem betalar?

/
  • Än så länge finns ingen reglering av anonyma gåvor till våra politiska partier. Men förhoppningsvis blir det snart ändring på det.

Vilka styr egentligen politiken? Är det folket? Regeringen? Eller företagsledare hos Max, Carema eller något riskkapitalbolag?

Annons

Det är faktiskt inte så lätt att veta. För i Sverige, tvärtom mot de allra flesta andra europeiska länder, kan en privatperson helt anonymt ge stora penninggåvor till politiska partier.

Det här är ett stort problem eftersom väljarna inte kan veta om någon av alla gåvor har krävt någon motprestation.

Som till exempel sänkt restaurangmoms, eller en lag om valfrihet i vården, eller sänkt bolagsskatt.

Att det är ett problem tycker även EU-kommissionen, som så sent som i måndags kritiserade Sverige för just detta.

Frågan om gåvor till de politiska partierna har varit en het fråga under flera år. Motståndarna till ett förbud mot anonyma partigåvor har varit Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Men ett förslag om att reglera gåvorna har i alla fall nått riksdagen. Det förslaget var ganska ljummet, och innebar att alla gåvor över 20 000 kronor skulle redovisas – om de kom från namngivna givare. Anonyma gåvor skulle fortfarande vara okej.

Nu har de rödgröna partierna skrivit ihop ett eget förslag, som de presenterade på onsdagens DN-debatt. Förslaget möter problemet från andra hållet, och innebär att bara de politiska partier som garanterar att de inte tar emot anonyma gåvor ska beviljas statligt partistöd.

Till detta kopplas ett krav för partiets företrädare att intyga att de inte tagit emot anonyma bidrag. Det är ett förslag som inte utmanar grundlagarna, då det inte går emot valhemligheten.

Moderaterna säger sig vara positivt inställda. Per Bill, moderat vice ordförande i konstitutionsutskottet, menar dock att de rödgröna ”slår in öppna dörrar”, med sitt förslag då alla partier redan lämnar in årsredovisningar där de redovisar sina intäkter. Men de rödgröna debattörerna hänvisar till Nationalencyklopedin, som skriver att Moderaterna bara under de senaste nio åren tagit emot drygt 80 miljoner kronor från anonyma donatorer.

Om vi nu litar på dessa siffror så bör vi fråga oss vilka det är som har givit dessa miljoner? Det vore bra att veta. Om det finns några företagsledare, bankmän eller riskkapitalister där så kan det kanske förklara vissa orationella politiska beslut.

Men det kanske är som Moderaterna säger, att det inte är något stort problem det här med anonyma bidrag till våra politiska partier? Grejen är att det vet vi ju inte. Därför är en reglering att applådera.

Annons
Annons
Annons