Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste låta flyktingarna stanna

/

Att Migrationsverket i Sverige överlämnar flyktingbarn till Italien, trots att de inte har sökt asyl där, är något som flyktingpojkar framhållit till Ekot i Sveriges radio. De påståendena bekräftas även av Rädda Barnen.

Annons

Men Migrationsverket får bara sända tillbaka flyktingar från Sverige till andra länder i EU där det, bevisligen, har påbörjats en asylprocess. 

Asylprocessen riskerar därmed att få karaktären av ett lotteri, fann Ekot i sin granskning i går. Det blir nämligen en omfattande grad av godtycklighet gällande vem som får asyl i Sverige respektive inte får det. 

Många som flyr från länder där det råder krig, eller krigsliknande tillstånd, och som söker sig till Europa kommer med båt från norra Afrika till Italien, eller någon ö utanför Italien. Men flyktingmottagandet i Italien dit många kommer som första anhalt i EU-området har stora brister, enligt flera internationella rapporter. 

Flyktingar som kommer till Italien uppmanas i regel att lämna fingeravtryck. Men det vill många flyktingar inte, för då riskerar de att betraktas som asylsökande i Italien. 

Om de vägrar att avge fingeravtryck i Italien är risken hög att de hamnar i fängelse där, ibland under svåra förhållanden.  

Olika länder i EU har dessutom olika krav för vad som ska anses vara en asylansökan. I vissa länder anses det räcka med ett fingeravtryck. I andra, som Tyskland, anses det krävas mer än ett fingeravtryck för att en asylprocess ska betraktas som inledd.  

De flesta som flyr och kommer till Europa kommer från länder där det råder svåra förhållanden, ofta krig eller krigsliknande villkor. Under några år kom det många från Irak, när det var strider där. Sedan kom många från Afghanistan, när det var strider där. Och nu kommer många från Syrien till följd av hårda inbördesstrider där. 

De som flyr till Europa kommer ofta först till EU-länder som Italien som är motvilliga att ta emot dem. Flera av euroländerna har även svår ekonomisk kris nu. Andra EU-länder anser sig ibland också vara förhindrade att ta emot mer flyktingar än ett litet fåtal. 

Samtidigt uppfyller de allra flesta av flyktingarna till EU-länderna villkoren som FN och andra ställt upp för att få betraktas som flykting. De löper en hög risk att dödas om de återvänder till de länder ifrån vilka de flyr. 

Var ska dessa flyende personer då ta sig? Om de kommer till Europa, vilka EU-länder kan och vill i så fall ta emot dem?

Av humanitära och andra skäl måste vi i Sverige ställa oss dessa frågor. Man finner då att Sverige är ett av de länder som trots allt kan ta emot personer som flyr förföljelse och förtryck. 

Det är möjligt att det borde vara på något annat sätt. Att exempelvis andra länder, vilka de nu är, likt Sverige borde kunna ta emot fler flyktingar. Och att de som flyr inte borde behöva fly tack vare att förhållandena vore bättre i de länder de flyr från och att det inte är krig där.

Men så är inte läget nu, även om det kanske kan bli bättre på sikt.

I det läge som råder nu måste Sverige, landet med EUs kanske starkaste statsfinanser, vara berett att ta emot de som flyr. Och hellre fria än fälla och därmed ta emot flyende personer även om de råkat lämna fingeravtryck i ett annat EU-land, exempelvis Italien.

Robert Sundberg   

Annons
Annons
Annons