Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktens vikt

/

Annons

15 procent av svenskens energiintag kommer från godis, läsk, bakverk och chips. Vissa barn dricker mer än fyra liter läsk i veckan. Det är information från Livsmedelsverket som säger oss att svensken äter sig både överviktig och sjuk. 

Faktum är dock att våra kostvanor även förbättrats. Ifråga om att exempelvis äta fisk och skaldjur har vi ökat vår konsumtion markant sedan 80-talets slut. Generellt är våra matvanor goda enligt Folkhälsoinstitutet, men det räcker inte. I dag är 43 procent av alla svenska män och 27 procent av kvinnorna överviktiga enligt Folkhälso- institutet.

Tyvärr handlar ohälsa om klass. Individer med låg inkomst drabbas i dag i högre utsträckning av fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Skillnaderna har ökat under de senaste 20 åren enligt Livsmedelsverket. Precis som svenskens vikt.

I Gävleborg är problemet särskilt stort. Vi är bland de tyngsta i landet, vilket också innebär att vi riskerar att drabbas av vissa cancertyper, hjärta- och kärlsjukdomar, diabetes och andra sjukdomar helt i onödan. 

Den svenska övervikten kostar årligen mångmiljardbelopp. Exakt hur stora kostnaderna egentligen är, är svårt att beräkna. Enligt siffror från bland annat Folkhälsoinstitutet handlar det dock om kostnader i storleksordningen 15 till 18 miljarder kronor i form av sjukfrånvaro och sjukvård. Det innebär också att övervikt och fetma inte endast utgör ett individproblem som ligger på var och en av oss att lösa efter bästa förmåga. Arbetsgivare, kommuner, landsting, stat, skola och sjukvård har alla en viktig roll att fylla i det preventiva arbetet.

Sedan 90-talets kris har folk- hälsoarbetet uppenbarligen försummats. På något annat sätt är det svårt att tolka beskeden om vår vikt och ohälsa. Det kräver omedelbara åtgärder.

Barn som växer upp ska, i det fall de inte kan få med sig goda kost- och motionsvanor hemifrån, kunna få med sig det från skolan. Arbetsgivare som vill slippa sjukfrånvaro satsar på friskvård. Sjukvården borde ta fler samtal om viktens vikt. Och Sveriges regering, den borde initiera en samlad folkhälso-insats för att råda bot på den övervikts- och fetmaepidemi Sverige nu så uppenbart lider av.

Annons
Annons
Annons