Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigast är människorna

Vi måste prata mer om Europa, skrev utrikesminister Carl Bildt (M) på SvD:s Brännpunkt i fredags.

Annons

Europasamarbetet knakar i fogarna och Bildt vill understryka samarbetets framtida nödvändighet, att vi måste härda ut genom krisen eftersom bättre tider kommer att komma.

Men att vi inte diskuterar EU, som Carl Bildt påstår, stämmer inte.

Den senaste tiden har Europapolitiken rönt stor uppmärksamhet i fallet med den 15-åriga flyktingpojken Ali som flytt från Iran och först hamnat i Italien. Där misshandlades han av poliser och våldtogs i flyktinglägret. Efter det flydde Ali till Sverige, traumatiserad och självmordsbenägen sydde han ihop sin mun i protest mot att skickas tillbaka till Italien.

Enligt EU:s Dublinförordning måste man söka asyl i det första land i Europa man kommer till, Italien i Alis fall. Det italienska flyktingmottagandet är ökänt och Finland och Danmark skickar inte längre tillbaka människor dit, men det gör Sverige – helt i linje med regeringens politik. Efter den senaste tidens uppmärksamhet får Ali i alla fall tillfälligt stanna i Sverige, dessvärre är hans fall ett undantag.

Europa är en kontinent med stora ojämlikheter och orättvisor. Flyktingmottagandet är ett exempel, och där driver EU trots allt på åt rätt håll, men det finns många fler och i sviterna av krisen spelar EU en aktiv roll för att vidga klyftorna ännu mer. I länder som Grekland, Irland och Portugal försämras arbetsrätten via krisavtal och ekonomiska program och dessutom pressas medlemsländerna att reformera de sociala skyddsnäten.

Trots det lyckas Carl Bildt fylla en helsida i SvD utan att nämna EU:s sociala dimension. Ska EU-länderna kunna fortsätta sitt samarbete, måste inriktningen också vara större jämlikhet, både för dem som söker asyl här och för ländernas egna medborgare.

Blundar man för sociala och ekonomiska orättvisor är det inte så konstigt att man utan att blinka skickar tillbaka asylsökande till Italien.

Visst kan vi prata om ekonomiska reformer som Bildt vill, men viktigast är ändå människorna.

Ida Nilsing

Annons
Annons
Annons