Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill mammor leva så?

/
  • mer sjuk. Det är inte kvinnor i allmänhet som har en högre sjukfrånvaro än män. Det är mammor som har en högre sjukfrånvaro än pappor.

Annons

Mammor är oftare sjukskrivna än pappor. Om detta rapporterade DN i går. Och det handlar om oroväckande skillnader som med självklarhet påverkar kvinnors förutsättningar i arbetslivet som kollektiv. 

När kvinnor blir mödrar ökar deras sjukfrånvaro. I alla åldersspann har mammor radikalt mycket högre sjukfrånvaro än pappor. Utom i åldersspannet 60–69 år, där situationen är den omvända.

Någon samlad studie som förklarar detta fenomen finns ännu inte, vilket är en obegriplig vetenskaplig lucka, eftersom det handlar om en avvikelse som berör snart sagt halva befolkningen. 

Klart är dock att vi redan nu har nog med fakta rörande bland annat struktureringen av arbetet i hemmet för att kunna dra slutsatser kring varför det ser ut som det gör. Vi vet att kvinnors och mäns uttag av sjukpenning är likvärdigt fram tills det första barnet blir ett år, vi vet att Sveriges pappor bara står för runt 24 procent av uttaget ur föräldraförsäkringen, vi vet att mammorna står för 64 procent av vab-dagarna, och därmed är de som tar hand om barnen när de är sjuka, vi har i dag en rad fakta som förklarar varför det ser ut som det gör. 

Den samlade studien är förvisso viktig, men lägger vi ihop den statistik som redan finns kan det tämligen omgående konstateras att den bristande jämställdheten blir till en arbetsbörda som genererar sjukdom och sjukskrivningar.  

Därför är det också bra att det uppdraget som nu ges bland annat omfattar en kartläggning av hur uttaget av föräldraledigheten sett ut. 

Intressant att se är oavsett att familjebildningen så tydligt påverkar kvinnors uttag av sjukdagar. För det är inte kvinnor i allmänhet som har en högre sjukfrånvaro än män. Det är mammor som har en högre sjukfrånvaro än pappor. Därför är det inte heller kvinnor och män i allmänhet som kommer att blir föremål för den studie som ska göras. Det blir i stället kvinnor och män med barn födda runt 2005. Mammor och pappor, där mammorna så uppenbart är de stora förlorarna, i hemmet, så väl som på landets arbetsplatser. 

Jenny Wennberg

Annons
Annons
Annons