Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Sign-on-bonusar” skadar landstinget

Annons

Att Landstinget Gävleborg har landets i särklass högsta kostnader för hyrläkare är ingen nyhet. I fjol uppgick kostnaderna till 215 Mkr, vilket är 109 Mkr mer än budgeterat. Det går inte längre att försvara att man pumpar ut så mycket pengar. Vi i den borgerliga oppositionen ifrågasätter därför starkt landstingets personalpolitik och majoritetens (S, C och MP) politiska ledarskap. Vi tror inte att det blir någon skillnad för att man höjer bonusen till så här höga belopp, det avgör inte om läkare kommer hit eller inte. Landstingets problem är större än så. Det är landstingets dåliga rykte som arbetsgivare som är den största orsaken till att läkarna inte vill jobba här.
Vi anser att landstingets ”Sign-on-bonus” ger felaktiga signaler till den befintliga läkarkåren. Dessutom har bonusar inom primärvården aldrig ens diskuterats politiskt. Att man nu rekryterar läkare mellan den egna primärvården och de privata är en oroande utveckling. Därutöver anser vi att konkurrensen mellan landstingen snedvrids på ett osunt sätt och riskerar att leda till en skadlig överbudskarusell.
Samverkan Gävleborg har länge påpekat för landstingsledningen att man måste utarbeta en handlingsplan för att säkra läkarförsörjningen. En nyckelfråga i en framgångsrik personalpolitik är att landstinget, i ett första steg, får behålla befintlig personal. Detta framkommer mycket tydligt i de svar som kom in i den enkät vi i den borgerliga oppositionen genomförde i början av året i syfte att ta reda på orsakerna till den alarmerande läkarflykt vi upplever i landstinget Gävleborg.
Det är dags att Socialdemokraterna tar sitt ansvar och ger sig in i debatten. Man har inte agerat ansvarsfullt varken inom den egna verksamheten såväl gentemot medborgarna. Detta om något måste väljarna få vetskap om. Deras hantering av ärendet och bristande ledarskap är ett tydligt argument bland många att se till att de hamnar i opposition efter nästa val och lång tid framöver. Det är hög tid att rösta fram ett majoritetsskifte i landstinget Gävleborg 2014.
Samverkan Gävleborg

Patrik Stenvard
Oppositionsråd (M)
Agneta Wagner
Oppositionsråd (M)
Carina Östansjö
Oppositionsråd (FP)
Stig Zettlin
Oppositionsråd (SVP)
Ingemar Kalén
Oppositionsråd (KD)

Landstinget Gävleborg

Annons
Annons
Annons