På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

En vd med barnasinnet kvar

+
Läs senare
/

Patrik Oveland är Gävles barnsligaste vd.Vid 40 fyllda tycker han fortfarande om att leka.– Annars skulle man nog inte ha stannat här så länge, säger han innan han ålar och hasar sig in i virrvarret av linor i en av Alborgens spännande celler.

1996 nådde tv-succén ”Fångarna på fortet” sin peak med 2,5 miljoner svenska tv-tittare. Två år senare, 1998, invigdes Gävles eget fort i sjukhemmet Alborgen som köptes och byggdes om av familjen Oveland.

Patrik Oveland har varit med sen starten. Han utbildade sig till lärare, men Alborgen kom emellan.

– Dan efter att jag gick ut lärarutbildningen började vi med förberedelserna, minns han.

Efter nio år kom Alborgen ut till försäljning; Patrik och hans föräldrar Stig och Soli tyckte att det var dags för något annat. Men under försäljningens gång hände något.

– Vi började tänka igenom vad vi hade, och insåg att vi ville göra en nysatsning själva, berättar Patrik.

Sedan dess har mycket hänt på Alborgen. Patriks syster Åsa som är inredningsarkitekt i London kom hem och snyggade till korridorerna i det slitna, gamla sjukhemmet.

Äventyrshuset har följt med in i dataåldern. De tidigare kistorna med stämplar i slutet av varje bana av utmaningar har ersatts med ett digitalt system. En ”lagknapp” i en rem runt halsen lagrar poängen som kan läsas av på en skärm i korridoren. Och som i andra digitala spel kan man samla på sig ”extra liv” för nya chanser.

– I stället för att gå poänglös om man inte klarar alla cellerna i en bana får man poäng för varje cell, och bonus om man klarar banan. Då har man inte gjort något ”förgäves”, säger Patrik.

Som en extra bonus till Patrik har slitaget på cellerna minskat med ”knappen”, det är inte längre någon som desperat sparkar in celldörrar eller bryter upp kistorna.

Den senaste utmaningen, som är under uppbyggnad, går ut på att döda aliens, som i ett dataspel.

– Håkan Grip, en otroligt kreativ och lekfull tekniker, hjälpte oss i början och jag lärde mig allt eftersom. Nu kan jag PLC-programmering och skapar de tekniska lösningarna i cellerna själv. Det handlar mycket om att vara logisk, säger Patrik.

Alborgen är, lite överraskande, stängt på söndagar, men det är för de fem anställdas skull, deras privata liv måste också fungera. När Patrik är ledig fiskar han helst. I Rimsbo, mellan Åmot och Alfta, ligger familjens sommarparadis. Där har Patrik knatat i skogen och fiskat i ur och skur sedan barnsben.

Som vuxen unnar han sig spännande fiskeresor längre bort. Favoritplatsen är Söröya, som namnet till trots ligger så långt norrut i Norge man kan komma.

– Då fiskar jag helst hälleflundra. Den är lite mytomspunnen och inte så lätt att fånga. Ibland får man ingen, har man tur blir det flera på en dag. Den största jag tagit vägde 35 kilo och var 135 centimeter.

Grillad är hälleflundran en riktig sommardelikatess.

– Man fyller en fryslåda med fisk man fångat och väntar en dag innan man åker hem, då håller det sig fryst hela vägen.

Berner sennen Kompis betyder mycket för Patrik. Men från början var han väldigt skeptisk till sambon Sofias idé om en hund.

– Herregud, ett tag växte han med två kilo i veckan. Jag gjorde väl misstaget att busa och brottas lite mycket med honom när han var valp, det är lite svårt att få det ur honom nu, ler Patrik.

Nu ser både grannar och vänner på Kompis som en självklar medlem i familjen Oveland-Nordlund.

Fotnot: PLC står för programmable logic controller och är ett datasystem som, enkelt uttryckt, får ett maskineri att utföra saker på givna signaler; till exempel att automatiskt öppna en dörr om temperaturen i rummet överstiger en viss nivå.

 • Patrik Oveland

  Familj: Sambo Sofia Nordlund, sonen Filip, 7, och Sofias son Jesper, 6. Berner sennen Kompis, 1,5 år.

  Bor: Villa i Hille, Gävle.

  Bakgrund: Uppvuxen i Tavlan, Valbo. Gick på Vasaskolan och åkte som utbytesstudent till Kansas, USA, i ett år. Har spelat bordtennis med VAIF, fotboll och friidrottat. Utbildad lärare, klass 1–7. Har jägarexamen.

  Gör: Vd för äventyrshuset Alborgen i Valbo.

  Fritid: Umgås med familjen, leker med barnen och hunden, joggar, fiskar, kör skoter, åker till stugan i Rimsbo.

  Fyller: 40 år i dag.

  Firar: Ska ha fest hemma.

  Önskar sig: "Ingenting faktiskt. Jag blev överraskad med en resa till Paris och en kväll på skaldjursrestaurang av Sofia för en månad sen. Jag förberedde en företagskväll på Alborgen när hon kom med väskorna packade i bilen".

  Sån är jag: "Barnslig. Grottar ned mig fullständigt i det jag blir intresserad av."

 • Alborgen

  Öppnades sommaren 1998 i spåren av succéprogrammet "Fångarna på fortet". I äventyrshuset finns 17 olika banor där varje bana omfattar två till fyra celler med kluriga utmaningar. Vissa banor är fysiskt tuffa medan andra kräver helt andra förmågor. Man är tre till fem personer i varje lag.

  Fem anställda servar de cirka 20 000 personer som leker på Alborgen varje år.

  För inträde och öppettider se alborgen.nu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons