På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Gottmar, 70, har återvänt hem till Berget

+
Läs senare
/

Gottmar Liljebjörn växte upp i en brukskåk mellan två järnvägsspår. För 20 år sedan återvände han till födelse­orten Gästrike-Hammarby och övertog mammas släktgård Berget. – Den här gården har alltid varit mitt andra hem.

Att gården där Gottmar och hans fru Eva bor kallas Berget har sin förklaring i de små bergknallarna som sticker upp ur gräset här och var. Bergvärmeborren behövde inte jobba sig särskilt långt ner innan den nådde urberget som gården är byggd på.

De senaste två decennierna har Gottmar rustat huset som funnits i släkten sedan början av 1700-talet. Nytt badrum, ny entré och en stor inglasad altan har det blivit bland annat.

– Släktgården är min mammas. Här hade mammas mormor skrädderi en gång i världen, berättar han.

Gottmars mamma Ingeborg var yngst av fem syskon. När Ingeborg var tolv dog båda föräldrarna i tuberkulos och syskonen blev tvungna att försörja sig själva, vilket var möjligt tack vare ortens sulfitfabrik.

Gottmar har ljusa minnen av David, Tore och Lisa, de tre av syskonen som bodde kvar på gården under hela sina liv. Han har alltid känt sig hemma på Berget och fann det naturligt att ta över när huset blev tomt.

Gottmars mamma Ingeborg träffade Bertil och flyttade in i en av Gästrike-Hammarbys alla brukskåkar som fanns på den tiden. Gottmar, nummer ett av tre söner, föddes 1942 i huset som var omgivet av järnvägsspår.

– Då fanns det fyra ånglok och 20 järnvägsspår i Gästrike-Hammarby, berättar han.

Massan från Kopparfors sulfitfabrik gick vidare på räls till Storvik. Bruksorten blomstrade och ägaren Wallenberg var generös.

– När sommarlovet kom sa basarna till skolungarna: ”På måndag kommer ni och jobbar”. Parken och herrgården skulle snyggas upp till midsommar. Jag jobbade och tjänade ihop till första moppen när jag var 14.

Efter tre år i yrkesskola i Sandviken återvände Gottmar till hemorten och fick åter jobb vid sulfiten. Men jobbet blev kortvarigt. Gottmar kände sig missnöjd med arbetsvillkoren och sa upp sig.

– Man blev nog lite kaxig när man kom till Sandviken och såg vad andra tjänade, säger han med ett leende som antyder att han nog ganska öppet visade vad han tyckte om orättvisorna på hemma på bruket.

Gottmar tog körkort och fick jobb i Gävle. En kväll på väg till en dans i Storvik träffade han Eva som fick skjuts i hans Saab 96. Paret gifte sig 1969 och året därpå byggde de hus i Kungsgården, där pojkarna växte upp.

1977 öppnade Gottmar egen affär i Sandviken, vilken så småningom fick namnet ”Gottes motor och sport”, där många Sandvikenbor köpt sina cyklar, motorcyklar och motorsågar. Hanteringen av fordonsförsäkringar ledde så småningom vidare till jobb i försäkringsbranschen.

Gottmar har jobbat mycket, inte minst som egenföretagare, men med en aktiv fritid har han hållit stressnivån nere. Motion, segling, vindsurfing, fjällvistelser och sköna turer med motorcykeln har rensat huvudet efter hektiska perioder, men nyligen sålde Gottmar både motorcykel och segelbåt.

– Jag kan få en tår i ögat när jag tänker på dem, säger Gottmar, som tidigare även var en entusiastisk vindsurfare.

– Tänk, känslan när det går vitt på vågorna och man ligger med ryggen nästan mot vattnet och det går fort som tusan…

I dag står familjen i fokus och motionen består mest i dagliga promenader och cykelturer.

– Eva och jag går tre till sex kilometer varje dag, såvida inte vädret är katastrofalt dåligt.

 • Gottmar Liljebjörn

  Sån är jag:

  ”Positiv och alltid öppen för att göra saker. Tusenkonstnär, enligt andra.”

  Familj: Frun Eva, sönerna Ronnie, 39, och Roger, 38. Fyra barnbarn.

  Bor: I släktgård i Gästrike-Hammarby.

  Yrkesliv: Började på sulfit­fabriken i Gästrike-Hammarby som 14-åring. Yrkesskola med inriktning byggsmide i Sandviken. Jobb på sulfiten igen, därefter Vagnverkstaden i Gävle. Köpte vägmaskin och byggde vägar i Dalarna och pirar i Gävle hamn under några år. Därefter anställd inom byggsmide. Köpte cykelaffär i Sandviken 1977. Efter två år tillkom en ny affär, Sandvikens bildelar. De två affärerna blev slutligen en, Gottes motor och sport. Vid sidan frilansjobb i försäkringsbranschen, därefter heltidsjobb hos Trygg Hansa i Gävle och Sandviken tills Sandvikenkontoret lades ned. Resande i svetsprodukter i Mellansverige. Därefter åter anställd inom bygg. Fram till pensioneringen frilansare åt Länsförsäkringar med kontor hemma.

  Fritid: Älskar att åka motorcykel och skoter, vindsurfa och segla. Cyklar, promenerar, åker skidor och långfärdsskridskor. Har åkt Vasa­loppet två gånger. Reser med husvagnen. Är ”hustomte” vid sönernas däckfirma. Umgås med barnbarnen.

  Firar: Med sina närmaste. Senare med en husvagnstripp till Evas släkt i Norge.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons