Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda, 40, har blivit vuxen

/
  • SLUT PÅ TONÅREN. Vid 40 tycker Linda Dackell att vuxenlivet börjar på riktigt, trots att hon varit mamma sedan 20-årsåldern.

Vid 40 är det läge att blicka bakåt. En del tänker: Blev det bara så här? Andra tänker som Linda Dackell: Vad bra det blev!

– 40 är en skön ålder! Det är nu man går in i vuxenvärlden. Man har kommit en bit, skaffat sig erfarenheter och slutat bekymra sig för sin breda rumpa, skrattar Linda.

Annons

Trots att Linda sedan 2007 driver Spa Gamla Gefle som erbjuder skönhetsbehandlingar av olika slag har hon inga problem med att själv gå i svettiga gympakläder på stormarknad efter ett träningspass, eller ligga på knä i växthuset med skit under naglarna.

– Jag är ganska enkel så. Men det är kul att hjälpa folk som har akne eller andra problem med sin hy. Rynkor är fint och ger värdighet, men det är snyggare med rynkor i ett ansikte med fin hy i övrigt, säger Linda.

När Linda bodde i Kanada som ”hockeyfru” till Andreas fick hon upp ögonen för spa-branschen.

– När vi kom hem började jag pendla varje dag till en hudterapeutbildning i Stockholm. När vi skulle presentera oss där minns jag att jag sa: ”Jag går här för jag vill starta eget”. Men det tog nästan ett halvår av heltidsarbete efter utbildningen innan företaget var igång, det var så otroligt mycket man måste rådda i och ta reda på.

– Sen ramlade vi över den här fina fastigheten i Gamla Gefle när Kulturkiosken flyttade ur. Miljön här är helt underbar.

Linda och Andreas har känt varandra sedan de var småbarn. De bodde grannar på gatan i Valbo och gick i samma klass från ettan till nian.

– När vi blev ihop i nian var det många som sa: ”Va? Linda och Dacke? Det där kommer aldrig att hålla”, berättar Linda. Jag var mest med äldre killar och han var väl rätt liten då.

Men det höll. Och som det höll. Nu har de varit ihop i 25 år, fått tre barn, klarat sig igenom hockeyproffslivet och starten av ett eget företag med kärleken i behåll.

– Vi har varit duktiga på att vara rädda om varandra, åka i väg på weekendresor ensamma som vuxna. Han var alltid mån om att jag och barnen skulle trivas medan han spelade i NHL. Vi har inte haft några riktiga svackor egentligen, vi tycker väldigt mycket om varandra.

Hur förändras livet för dig nu när han slutar med hockeyn?

– När han kom hem och sa: ”Nu slutar jag”, så storgrinade jag, jag tyckte så synd om honom på något vis och det var en period i livet som tog slut.

– Men det blir lugnare för hela släkten, fortsätter Linda. Jag kan vara kvar här till sex på kvällen utan att behöva ringa mamma och be om hjälp med pojkarna. Andreas kommer att ta den biten, med deras hockeyträningar och allt runtomkring. Och så kan vi göra mer spontana grejer, åka iväg när vi känner för det.

Bästa egenterapin och avkopplingen får Linda Dackell i köket och i sitt nya växthus, tillräckligt stort för att kallas orangeri.

– Jag älskar att baka och laga mat, jag är en riktig köttbullsmamma. När Andreas spelade i NHL fick han hemlagad lunch och hembakt fika varje dag när han var hemma, vilket de andra spelarna knappt trodde på, skrattar Linda.

– Oliver, som är 13, har blivit smittad: ”Kan vi inte baka något?”, brukar han fråga.

Linda har aldrig varit en partytjej eller gillat att hänga på krogen.

– Jag åkte mer till kompisar i Hedesunda än jag hängde på stan. Och nu träffar jag hellre tjejkompisar på en after work mitt i veckan än jag laddar för en lördagkväll ute. Det är för ytligt. Det är oftast jag som knackar på Andreas axel vid midnatt och vill åka hem om vi är ute någonstans.

Eget företag, tre barn, stort hus med trädgård, två hundar... Hur hinner du?

– Jag har nog en jäkla ork. Jag kan vara uppe vid sex, gå ut med hunden eller sticka ut och springa. Men det är för att jag sover bra och är utvilad. Det är känt i bekantskapskretsen att man inte ringer till Dackells efter klockan nio på kvällen, då har vi gått och lagt oss!

Annons
Annons
Annons